Leliegracht 36

De Sieperse Kat

Adres: Leliegracht 36
Keizersgracht 172A
Oud adres: RR83, wijk 44, klein nr. 19, kadaster D5403, verponding 3144
Postcode: 1015DH

(10 afbeeldingen)

Hoekhuis, klokgevel in Lodewijk XV-stijl met omhooggebogen lijstafdekking met kuif en cartouche met afbeelding van kat, voluten met kuif, houten onderpui (loopt door over zijgevel), zijgevel met pothuis aan Keizersgracht (172A). Voorgevel gereconstrueerd bij restauratie in 1963 waarbij geveltop van elders (Rapenburg 63) is aangebracht. Nieuwe gevelsteen met zandloper ter ere van Henk Zantkuyl in zijgevel geplaatst in 1991.

Dit in het oog vallende 18de-eeuwse hoekhuis op de hoek van de Leliegracht en de Keizersgracht had vóór de restauratie een 19de-eeuwse lijstgevel. Bij de restauratie in 1963 bracht architect IJ. Kok een fraaie klokgeveltop in Lodewijk XV-stijl aan met een bijgemaakte cartouche met een afbeelding van een kat. De geveltop was afkomstig van Rapenburg 63. Daar stond in het cartouche bovenin in de geveltop het jaartal 1775. De herplaatsing gebeurde met de afbeelding uit het Grachtenboek als rechtvaardiging. De cartouche werd door Kok nieuw ontworpen met een afbeelding van een Sieperse kat (in een transportakte was deze huisnaam aangetroffen). Aanvankelijk had Bureau Monumentenzorg een plan gemaakt met behoud van de houten lijstgevel, maar Kok trof een passende geveltop op de werf aan en wijzigde hij het plan. Bureau Monumentenzorg keurde het plan af, maar de Rijksdienst ging akkoord (meestal is het andersom). Kok wijzigde de indeling van het pand en ook de zijgevel.

De nieuwe gevelsteen in de zijgevel is pas geplaatst in 1991. De steen is gemaakt door Wim Vermeer in opdracht van Stadsherstel en toont een zandloper met de tekst Monument en Zorg en werd geplaatst ter ere van Henk Zantkuyl (1925-2012), werkzaam bij het Bureau Monumentenzorg van 1953 tot 1989.

Gebruikte literatuur:

• Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 65, 74
  • Walther Schoonenberg. 'In Memoriam. Henk Zantkuijl (1925-2012)'. Binnenstad 254/255 (nov./dec. 2012)

Adressen: Keizersgracht 172 A 1,2,3;Leliegracht 36
Redengevende omschrijving: Hoekhuis met gevel (XVIII) onder rechte lijst (XIX A?).

Leliegracht 36
Leliegracht 36
Fraaie klokgeveltop in Lodewijk XV-stijl van Rapenburg 63, herplaatst Leliegracht 36
Gevelsteen voor Henk Zantkuyl, Monument en Zorg, gehakt door Wim Vermeer iov Stadsherstel en geplaatst in 1991.
Leliegracht 36 vóór restauratie
Na restauratie