Leidsegracht 10

Adres: Leidsegracht 10
Oud adres: HH5, wijk 33, klein nr. 5, kadaster E4056, verponding 5962
Postcode: 1016CK
Bouwjaar: 1665, 1ste kwart 19de eeuw
Opdrachtgever: Barend Graat

(12 afbeeldingen)

Vroeg type klokgevel, lijkt nog sterk op halsgevel (bijv. Leidsegracht 8), driehoekig topfronton, festoenen om hijsbalk, twee bijzondere oeils-de-boeuf's, festoen onder het zolderluik met jaartal (gedateerde klokgevel). Drie gegroefde stoepbalusters en zitbankje, deur, snijraam en Empire-roedenverdeling, allemaal Empire, begin 19de eeuw.

Kunstenaar Barend Graat (1628-1709) kocht op de veiling van 5 januari 1664 een kavel aan de Leidsegracht in de Vierde Uitleg waar een hele reeks woonhuizen werd gebouwd, te zien op de kaart van Jacob Bosch uit 1679. De 36-jarige kunstenaar gaf een meester-timmerman de opdracht een woonhuis te bouwen. Het heeft één van de eerste klokgevels van Amsterdam, die nog sterk op een halsgevel lijkt (ook wel ingezwenkte halsgevel genaamd). Graat was niet alleen schilder maar ook maker van ornamenten. Misschien heeft hij de ornamenten van zijn woonhuis zelf ontworpen. Let bijvoorbeeld op het festoen met een cartouche met het bouwjaar 1665. Het cartouche is vormgegeven als een afhangend kleedje. De twee ovale zolderlichten, de zgn. oeuil-de-boeuf, zijn sterk afwijkend en worden gevormd door twee palmtakken die met strikjes aan elkaar zijn gebonden. Vermoedelijk dateren deze echter uit ca. 1800, uit dezelfde tijd als het snijraam en de ramen in Empirestijl.

Het pand is ook verbouwd en gerestaureerd in 1966 en in 1974 en diende daarna zowel als woning en kantoor. In de jaren negentig kwam het pand in handen van de vastgoedhandelaar Lüske en werd opnieuw verbouwd. Daarna stond het jarenlang leeg en klaarblijkelijk werd het pand niet meer onderhouden. Lekkage leidde tot zwamvorming in de houtconstructies. Het buurpand nr. 10 was in 1981 gekraakt en in 1997 werd ook nr. 12 gekraakt. Na de ontruiming wordt het pand bewoond door twee studenten als anti-kraakwacht.

Barend Graat woonde zijn hele leven in Amsterdam en heeft van 1645 tot 1709 vele tekeningen en schilderijen vervaardigd waarvan er nu nog ruim honderd bekend zijn. Opgeleid door zijn oom Hans Bodt tot dier- en landschapsschilder ontwikkelde hij zich in de loop der tijd tot genre- en historieschilder; bovendien schilderde hij vele portretten van Amsterdammers, met name van kooplieden en hun families.

• Theo Rouwhorst. 'XXXII. Gevelbasementen.' Binnenstad 249 (dec. 2011)
  • Mark Zegeling. Sterke verhalen voor bij de borrel. Alle geheimen achter de gevels van de KLM-huisjes. Amsterdam, 2013: p. 73

Adressen: Leidsegracht 10
Inschrijvingsdatum: 07-07-1970
Redengevende omschrijving: Pand met fraaie en gave ingezwenkte halsgevel (1665) met siertrossen, middenrisaliet, festoenen (op een waarvan het jaartal) en twee oeils-de-boeuf. Kelderpui, stoep met drie gegroefde balusters en zitbankje, deur, snijraam en empireroedenverdeling, alles XIXa.

Leidsegracht 10
Leidsegracht 10