Reguliersbreestraat 10-22

Galeries Modernes

22: X58, wijk 28, klein nr. 10, kadaster I212, verponding 4436
Gebouwtype: Winkel/warenhuis
Bouwstijl: Nieuwe Bouwen
Architect: Dick Brouwer

(11 afbeeldingen)

Galeries Modernes is een voorbeeld van vroeg-20ste-eeuwse schaalvergroting waarvoor een groot deel van de straat werd opgeofferd. Modernistisch ontwerp met een sterk horizontaal karakter. Door verbouwing in 1970 kreeg het een totaal ander karakter, maar in 1998/99 werd het vooroorlogse pand in uiterlijke verschijningsvorm teruggebracht.

In 1876 werd een filiaal geopend van het warenhuis de Grand Bazar Français aan de Reguliersbreestraat. Dat was in de jaren dertig van de vorige eeuw aan uitbreiding toe. Er verrees een enorme schaalvergroting waardoor deze zijde van de straat tussen Munt en Rembrandtplein volledig werd gedomineerd. Bij de heropening van het warenhuis op 5 juni 1937 werd de naam van het warenhuis gewijzigd in: Galeries Modernes.

Het nieuwe warenhuis was een van de eerste winkelpanden met een glazen etalage over de volle breedte. Sterk horizontaal karakter zet zich af tegen de smalle verticaal gerichte historische gevels. Het ontwerp van architect Dick Brouwer (1899-1941) werd door de architecten en architectuurcritici meteen verwelkomd als 'goede nieuw-zakelijke architectuur', zoals Wattjes het formuleerde in 1944; dit in tegenstelling tot Theater Tuschinski dat als 'pure kitsch' werd verafschuwd (het kwam in Wattjes niet eens voor). Overigens werd Brouwer in 1941 als verzetsman geëxecuteerd en na de oorlog herbegraven op Erebegraafplaats Bloemendaal.

Na de sluiting in 1970 werd het getransformeerd in een HEMA, waardoor de gevel een geheel ander uiterlijk kreeg, het horizontaal karakter werd nog versterkt door de toevoeging van ramen. Ook de overstekende lijst verdween. In 1998 werd het hele pand gesloopt ten behoeve van de nieuwe Pathé-bioscoop aan de Vijzelstraat. In de nieuwbouw werd Brouwers gevel min of meer gereconstrueerd. Het is geen beschermd monument.

Functie: Bedrijfsgebouw
Architect: Brouwer, D.