Sint Antoniesbreestraat 132-142

Pentagon

Huisnaam: Pentagon
Adres: Sint Antoniesbreestraat 132-142
Architect: Theo Bosch

(5 afbeeldingen)

Theo Bosch is één van de pioniers van de stadsvernieuwing. Met Aldo van Eyck won hij de prijsvraag voor de Nieuwmarktbuurt. Het Pentagon respecteert de historisch gegroeide stadsstructuur, na de gewonnen strijd om de Nieuwmarktbuurt (zie Huis de Pinto). Het complex sluit goed aan op de nieuwbouw van Hagenbeek (Sint Antoniesbreestraat 122-130). De hier ontwikkelde architectuur is Bosch' stijl gebleven. Voorbeeld van Post '65 architectuur uit de periode 1966-1990. Gemeente Amsterdam heeft op 19 september 2023 het woon-winkelcomplex Pentagon in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt aangewezen als gemeentelijk monument.

• Inventarisatie architectuur post-'65. Amsterdam: Bond Heemschut, 2019

Pentagon-complex gezien vanaf de Zwanenburgwal