Binnenkant 13-16

Adres: Binnenkant 13-16
16: (Nieuwe Waal) U119, wijk 10, klein nr. 18, kadaster G4174, verponding 2571
Postcode: 1011BG
Architect: Architectenbureau Kentie & Partners
Opdrachtgever: Grand Hotel Amrâth

(10 afbeeldingen)

Uitbreiding van het Grand Hotel Amrâth in het Scheepvaarthuis. Wekt de indruk vier grachtenhuizen te zijn, maar is in werkelijkheid één gebouw dat diep naar achteren in de Buiten Bantammerstraat doorloopt (zie metselwerk). In de kelder van de nieuwbouw is een parkeergarage gemaakt van twee verdiepingen voor 28 auto's, met daar boven 17 hotelkamers en 23 suites.

Architect Van der Mey beoogde het Scheepvaarthuis het gehele bouwblok tussen de Binnenkant, de Buiten Bantammerstraat en de Prins Hendrikkade in beslag te laten nemen. De eerste fase, gerealiseerd in de jaren 1913-1916, bleef nog ruim van de Buiten Bantammerstraat vandaan. Een uitbreiding, ontworpen door de architecten Van der Mey, De Klerk en Kramer werd tien jaar na de opening gestart, in 1926. Daarbij werd aan de Prins Hendrikkade gebouwd tot aan de hoek van de straat. De kop van het bouwblok werd wel drie meter achter de oude rooilijn gehouden. Daar moest het niet bij blijven. Van der Mey maakte in die tijd al een ontwerp voor een derde gevel, aan de Buiten Bantammerstraat. Dit kwam er echter niet meer van. Wel is alvast in 1934 de hele even zijde van de Buiten Bantammerstraat gesloopt. Ook de rij huizen aan de Binnenkant verdween. Het hoekpand Binnenkant 16 werd al in 1929 gesloopt, maar Binnenkant 13, 14 en 15 verdwenen pas in de jaren vijftig. Binnenkant 12 is door een wonder blijven staan. Vele jaren bleef er een gapend gat aan de Binnenkant bestaan, dat al spoedig een groen karakter kreeg met bomen.

In 2016/17 verrees een uitbreiding van het hotel waardoor het bouwblok alsnog gesloten werd. Aanvankelijk zou deze uitbreiding de bouwhoogte van het Scheepvaarthuis aannemen, maar na buurtverzet bleef deze beperkt tot de gemiddelde bouwhoogte van de Buiten Bantammerstraat. De gevel aan de Binnenkant werkt de indruk vier grachtenhuizen te zijn (Binnenkant 13-16), maar het betreft in werkelijkheid één gebouw dat helemaal doorloopt langs de Buiten Bantammerstraat. De hoogte van deze uitbreiding is niet aan het Scheepvaarthuis maar aan het veel lagere Binnenkant 12 aangepast. De architectuur is historiserend, waardoor de uitbreiding zich aanpast aan de historische omgeving.

Binnenkant 13-16
Binnenkant 13-16