Adres: Kerkstraat 273-275
Oud adres: 273: AA707, wijk 58, klein nr. 98, kadaster I1583, verponding 4544
275: AA708, wijk 58, klein nr. 97, kadaster I1582, verponding 4545
Postcode: 1017GW

(5 afbeeldingen)

17de-eeuws dwarshuis met een sobere lijst met dakkapel, houten onderpui met twee deuren en een frontale stoep. Rechts van dit woonhuis ligt een bijbehorend koetshuis (Kerkstraat 275).

Dit dwarshuis gebouwd in 1669 werd in 1700 gekocht door Adriaen van der Stel. Hij kocht ook het braakliggend terrein ter rechterzijde waarop hij een koetshuisje liet bouwen met bovenwoning voor de koetsier. De raamkozijnen dateren nog uit deze bouwperiode. De roede-indeling van de ramen zijn echter 18de-eeuws. Toen Stadsherstel dit pand kocht was het aan de achterzijde 20 cm verzakt. Het pand werd opnieuw opgemetseld met gebruikmaking van zoveel mogelijk afkomend materiaal. Bij de restauratie werd een betegelde waterkelder aangetroffen.

Adressen: Kerkstraat 273
Redengevende omschrijving: Huis onder dwars dak (XVIII).