Oud adres: CC700, wijk 56, klein nr. 669, kadaster I1753, verponding 3182
Postcode: 1017EN

(18 afbeeldingen)

Huis uit 1687, vormde oorspronkelijk met 580-582 en 586 een vierling, verbouwd in circa 1800 tot rechte lijstgevel met dakkapel en schilddak, deuromlijsting. I.t.t. de andere gevels uit de vierling heeft alleen dit pand de stoep behouden. Dus bij dit pand is de top verdwenen, maar de stoep niet (precies andersom als bij 580-582). Interieur: Lodewijk XVI-stijl uit 1783: zaal met betimmeringen (versierd met Etruskische motieven), schouw met spiegel, boezemstukje in de vorm van medaillon, penantspiegel met medaillon, medaillons boven twee deuren, daartussen klok met vaas (de klok is te bedienen vanuit het pruikenkamertje), pruikenkamer (volgens een bron gedateerd en gesigneerd Meijer 1783) met beschilderde behangsels toegeschreven aan Andriessen, ontdekt bij restauratie in 1988.

Gebruikte literatuur:

• Richard Harmanni. Jurriaan Andriessen (1742-1819) 'behangselschilder'. Leiden: Universiteit van Leiden, 2006
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek Den Haag, 1991: p. 194

Inschrijvingsdatum: 17-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (1687, oorspronkelijk klokgevel) onder rechte lijst met dakkapel (midden XIX). Versierde stoep XVIII ? Deurpartij midden XIX.

Stoepbaluster
Stoepbaluster