Postcode: 1017DP
Bouwjaar: ±1760Â, 1ste kwart 19de eeuw
Opdrachtgever: Nathanael Evans

(5 afbeeldingen)

Pand met lijstgevel met rechte trigliefenlijst, twee dakkapellen en dwarsdak, schoorstenen verdwenen. Deuromlijsting, snijraam en deur in Empirestijl uit begin 19de eeuw.

Het pand werd in ca. 1760 in opdracht van Nathanael Evans verbouwd. In dit pand woonden in 1781-1782 twee toekomstige presidenten van de Verenigde Staten van Amerika: John Adams en zijn zoon Quincy Adams, president van resp. 1797 tot 1801 en van 1825 tot 1829.

John Adams kwam in de zomer van 1780 als afgevaardigde van de nieuwe Verenigde Staten naar Amsterdam op zoek naar politieke en financiële steun voor de Amerikaanse onafhankelijkstrijd. In 1781 stuurde hij een verzoek aan de Staten-Generaal om te onderhandelen over een verdrag tussen de Nederlandse Republiek en de Verenigde Staten. Jan Bernd Bicker, een patriot (Herengracht 546), was er wel voor om de V.S. als een onafhankelijk natie te erkennen, maar Amsterdam deed lang over het nemen van een beslissing. Burgemeester Hooft wilde dat een commissie uit de vroedschap zich eerst over de kwestie ging buigen. In 1782 herhaalde Adams zijn verzoek aan de Staten-Generaal. Op 12 maart 1782 spraken Jan Bernd Bicker en pensionaris Engelbert van Berckel in het huis van de laatste op Herengracht 455 met John Adams. Ze bespraken de toekomst van de V.S. en de erkenning door de Republiek. Door de staatsinrichting van de Republiek duurde de besluitvorming erg lang, maar een maand later erkende de Republiek de V.S. Door het verblijf van John Adams in Keizersgracht 529 wordt dit pand wel de oudste ambassade van de V.S. ter wereld genoemd. Van de Amsterdamse bankiers leende John Adams vijf miljoen gulden voor zijn land. In 1783 kwam er een einde aan de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783). Een jaar daarop sloot de Republiek een vrede met Engeland (Vierde Engelse Oorlog, 1780-1784), die ongunstig was voor de Republiek: de Engelsen mochten voortaan handel drijven op de Nederlandse koloniën.

Gebruikte literatuur:

• I.H. van Eeghen. 'De restauratie van Keizersgracht 529'. Maandblad Amstelodamum 59 (1972): p. 118-120

Inschrijvingsdatum: 09-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder triglyfenlijst (XVIIIc). Deur, deuromlijsting, snijraam en -hek XIXa.

Deuromlijsting, snijraam en deur in Empire
Keizersgracht 527 en 529