Keizersgracht 203
De Keijser Adolf
Huisnaam: De Keijser Adolf
Adres: Keizersgracht 203
Oud adres: LL214, wijk 41, klein nr. 290, kadaster E3793
Postcode: 1016DS
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1734
(10 afbeeldingen)
Unieke zeven-raams brede gevel, ziet eruit als twee huizen onder gemeenschappelijke gevel, met rechte lijst en gesloten attiek met daarachter een niet zichtbare dwarskap, twee wapens in lijst aangebracht, deuromlijsting en dubbel stoepje uit bouwtijd. Empire deur en bovenlicht.
Het huis stond in de 17de eeuw bekend als De Keijser Adolf. Het dubbele huis dat er nu staat, werd in 1734 gebouwd voor de broers Gerard en Theodor Rogge. In 1778 woonde hier Hester Hooft die met drie zeer prominente burgers getrouwd is geweest: eerst met George Clifford van het gelijknamige handelshuis, na 1778 met schout bij recht J. van Kinsbergen en vanaf 1796 met Gijsbert Karel van Hogendorp, een ambitieuze orangist die een beslissende rol heeft gespeeld bij het herstel van de monarchie na de Franse tijd. Ze hebben alle drie een straat in Amsterdam naar hen benoemd gekregen. Het smalle koetshuisje tussen 203 en 205, sinds het Grachtenboek van Caspar Philips sterk verbouwd, hoorde bij Herengracht 192 (De Koning van Polen, gesloopt t.g.v. de Raadhuisstraat-doorbraak).
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 2275
Adres: Keizersgracht 203
Adressen: Keizersgracht 203
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met zevenraams zandstenen gevel onder rechte lijst met triglyfen en wapens, waarop een attiek (begin XVIII); deuromlijsting uit de bouwtijd, waarin empire deur en snijraam; vier stoeppalen en twee gevellantarens.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: april 2021