De Keijser Adolf

Huisnaam: De Keijser Adolf
Oud adres: LL214, wijk 41, klein nr. 290, kadaster E3793
Postcode: 1016DS

(10 afbeeldingen)

Unieke zeven-raams brede gevel, ziet eruit als twee huizen onder gemeenschappelijke gevel, met rechte lijst en gesloten attiek met daarachter een niet zichtbare dwarskap, twee wapens in lijst aangebracht, deuromlijsting en dubbel stoepje uit bouwtijd. Empire deur en bovenlicht.

Het huis stond in de 17de eeuw bekend als De Keijser Adolf. Het dubbele huis dat er nu staat, werd in 1734 gebouwd voor de broers Gerard en Theodor Rogge. In 1778 woonde hier Hester Hooft die met drie zeer prominente burgers getrouwd is geweest: eerst met George Clifford van het gelijknamige handelshuis, na 1778 met schout bij recht J. van Kinsbergen en vanaf 1796 met Gijsbert Karel van Hogendorp, een ambitieuze orangist die een beslissende rol heeft gespeeld bij het herstel van de monarchie na de Franse tijd. Ze hebben alle drie een straat in Amsterdam naar hen benoemd gekregen. Het smalle koetshuisje tussen 203 en 205, sinds het Grachtenboek van Caspar Philips sterk verbouwd, hoorde bij Herengracht 192 (De Koning van Polen, gesloopt t.g.v. de Raadhuisstraat-doorbraak).

Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met zevenraams zandstenen gevel onder rechte lijst met triglyfen en wapens, waarop een attiek (begin XVIII); deuromlijsting uit de bouwtijd, waarin empire deur en snijraam; vier stoeppalen en twee gevellantarens.

Lijst, attiek en alliantiewapen
Keizersgracht 203 met rechts daarvan het vml. koetshuisje
Deuromlijsting uit bouwtijd en Empire deur en snijraam
Snijraam
Empire snijraam
Foto van Jacob Olie vanaf de Westertoren, 1896 (detail): eerste huis dat werd gespaard bij de doorbraak Raadhuisstraat
Cordonband basement