Oud adres: RR212, wijk 47, klein nr. 337, kadaster D5617, verponding 4014
Postcode: 1015CJ
Opdrachtgever: Joan Deutz

(9 afbeeldingen)

Gevel in Amsterdamse renaissancestijl met ontlastingsbogen met grote blokken voor vroeg-17de-eeuws dubbel huis met dwarsdak. De op de kroonlijst als een dakkapel aan een insnijdend dak gemaakte trapgeveltje van slechts drie treden (zie Grachtenboek) is lang niet meer aanwezig en vervangen door een merkwaardige houten dakkapel met voluten (in 2002 bij brand verwoest en daarna gereconstrueerd). Fraaie deur in Lodewijk XV-stijl (circa 1760). Bij brand in 2002 is een fraaie houten kap verwoest. De nrs. 115-119 waren eigendom van Jacques l'Hermite, die voorstelde om de bevolking van Banda te vermoorden en te vervangen door slaven van elders.

Gebruikte literatuur:

• Ir. R. Meischke. 'Het Huis met de Hoofden en zijn buren, Keizersgracht 117, 119, 121 en 123'. Maandblad Amstelodamum 44 (1957): p. 136-142

Adressen: Keizersgracht 117 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis, waarvan de gevel, versierd met grote boogblokken (XVIIb), wordt bekroond door een latere attiekverdieping en dakkapel; Louis XV deur in omlijsting.

Onderdeel van de gevel in renaissancestijl.
Laag stoepje.