Hoogte Kadijk 112-150

Sibbelhuisjes

148: U557, wijk 15, klein nr. 8, kadaster H3073, verponding 218
Postcode: 1018BT
Architect: G. Moele, J. Moele en G. Moele jr.
Eigendom: De Key 2002

(15 afbeeldingen)

Dijkhuisjes gebouwd voor de werknemers van bierbrouwerij De Gekroonde Valk. Het zijn lage dwarshuisjes, steeds drie deuren per twee huisnummers (middelste leidt via steile trap naar bovenwoningen), met houten trapjes. Een eerste voorbeeld van sociale woningbouw voor arbeiders. Ze staan bekend als de Sibbelhuizen of Sibbelpanden naar één van de latere eigenaren. Al in 1977 dreigde afbraak, maar dat ging door actie van buurtbewoners, gesteund door Heemschut, niet door. De krakers werden in 1980 gelegaliseerd. Ook in 2002 dreigde sloop. Dat ging opnieuw niet door. Bij restauratie in 2011 zijn hardstenen stoepen, smeedijzeren hekken en dakpannen teruggebracht, maar de belangrijkste wijzigingen vonden in het interieur en de achterzijde plaats: de oude achtergevel is gereconstrueerd. Zie ook: Hoogte Kadijk 84-106.

• 'Kort en klein.' Ons Amsterdam 29 (1977): p. 159
  • Addy Stoel. 'De Sibbelwoningen op de Hoogte Kadijk.' Binnenstad 235 (aug. 2009)
  • H.J. Zantkuijl. 'Variaties op een thema: de werkmanswoning in de 17de, 18de en 19de eeuw'. Bouwen in Nederland : vijfentwintig opstellen over nederlandse architectuur opgedragen aan Prof. ir. J.J. Terwen [Ed de Heer (eindred.) ... et al (Leids kunsthistorisch jaarboek, nr. 3, 1984)
  • H.J. Zantkuyl. Bouwen in Amsterdam Amsterdam, 1993: p. 463

Adressen: Hoogte Kadijk 112 A B C;Hoogte Kadijk 114
Inschrijvingsdatum: 17-01-1984
Redengevende omschrijving: Aaneengesloten reeks onderkelderde dijkwoningen met bel-etage en bovenverdieping onder dwarsgeplaatst zadeldak met dakkapellen met hijsbalk, tussen puntgevels, gebouwd naar ontwerp van G. Moele, J. Moele en G. Moele jr. 1828 (de zgn. Sibbelwoningen). De woningen zijn spiegelbeeldig aan elkaar gebouwd, met telkens in het midden een hardstenen stoep en drie gekoppelde paneeldeuren met verdeelde bovenlichten. De souterrains hebben elk een eigen ingang met stoep en een laag venster, de benedenwoningen twee gekoppelde zesruitsschuifvensters en de bovenverdieping los geplaatste lage vensters. Het geheel wordt afgesloten met een rechte gootlijst. De achtergevel is gepleisterd en voorzien van gekoppelde vensters en lage dakkapellen.
Adressen: Hoogte Kadijk 116 A B C;Hoogte Kadijk 118
Adressen: Hoogte Kadijk 120 A B C;Hoogte Kadijk 122