Sint Jacobsdwarsstraat 10

Adres: Sint Jacobsdwarsstraat 10
Postcode: 1012ND
Bouwjaar: 3de kwart 18de eeuw

(3 afbeeldingen)

Hoekhuis, voorgevel aan NZ Kolk: vrij brede klokgevel met gebogen lijstvormig fronton met klein kuifje, smalle natuurstenen banden en voluten, zolder-drieluik, gevelsteen met wagen en drie paarden (herplaatst in 1967), houten onderpui (loopt hoek om).

De gevelsteen dateert uit de 1ste helft van de 17de eeuw en toont een wagen getrokken door drie paarden. In de koets zitten een paar reizigers. De steen werd gehalveerd in 1955 aangetroffen bij de afbraak van het 17de-eeuwse pand in de Nieuwe Wagenstraat, vlakbij het Haarlemmerplein. Dat plein was vroeger een wagenplein, een parkeerplaats van koetsen, reiswagens en andere wagens. De steen werd gerestaureerd en in 1967 geplaatst in dit pand. Aan het symbooltje met de steentang, rechtsboven, is te zien dat de steen oorspronkelijk op een andere locatie zat.

Adressen: Sint Jacobsdwarsstraat 10
Redengevende omschrijving: Pand met klokgevel (XVIIIc).