Sint Jacobsdwarsstraat 10
Adres: Sint Jacobsdwarsstraat 10
Postcode: 1012ND
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Klokgevel
Bouwstijl:
Lodewijk XV
Bouwjaar: 3de kwart 18de eeuw
(5 afbeeldingen)
Hoekhuis, voorgevel aan NZ Kolk: vrij brede klokgevel met gebogen lijstvormig fronton met klein kuifje, smalle natuurstenen banden en voluten, zolder-drieluik, gevelsteen met wagen en drie paarden (herplaatst in 1967), houten onderpui (loopt hoek om).
De gevelsteen dateert uit de 1ste helft van de 17de eeuw en toont een wagen getrokken door drie paarden. In de koets zitten een paar reizigers. De steen werd gehalveerd in 1955 aangetroffen bij de afbraak van het 17de-eeuwse pand in de Nieuwe Wagenstraat, vlakbij het Haarlemmerplein. Dat plein was vroeger een wagenplein, een parkeerplaats van koetsen, reiswagens en andere wagens. De steen werd gerestaureerd en in 1967 geplaatst in dit pand. Aan het symbooltje met de steentang, rechtsboven, is te zien dat de steen oorspronkelijk op een andere locatie zat.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5438
Adres: Sint Jacobsdwarsstraat 10
Adressen: Sint Jacobsdwarsstraat 10
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met klokgevel (XVIIIc).
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: januari 2021