Heintje Hoeksteeg 26

De Clock

Huisnaam: De Clock
Adres: Heintje Hoeksteeg 26
Bouwstijl: Hollandse Renaissance
Eigendom: Museum Ons' Lieve Heer op Solder

(11 afbeeldingen)

Trapgeveltje in Hollandse renaissancestijl met houten skelet volledig intact, traditioneel drielicht, topgevel en houten onderpui gereconstrueerd. Interieur: voorhuis met plavuizen en spiltrap.

Dit kleine woonhuisje, destijds 'de Clock' genaamd, van glazenmaker Jan Jacobs, dateert van het begin van de 17de eeuw. De archiefgegevens gaan terug tot 1611, in welk jaar Roeter Ernst het pand verkocht aan Jan Jacobsz, glazenmaker, die het huisje bewoonde en waarschijnlijk in het voorhuis zijn winkel had. Typerend voor de renaissancestijl van de trapgevel zijn de ronde bakstenen ontlastingsbogen en de zandstenen banden die de gevel horizontaal onderverdelen. Op de verdieping bevindt zich een traditioneel drielicht: drie ramen gekoppeld in één raamkozijn. De trapgevel werd bij de grondige restauratie door architect IJ. Kok in 1956 gereconstrueerd aan de hand van bouwsporen, onder begeleiding van het Bureau Monumentenzorg. Wat de ramen betreft, is men uitgegaan van een 18de-eeuwse ruitverdeling.

Inwendig is het 17de-eeuwse houtskelet met zwanenhalskorbelen, met renaissance profileringen, nog aanwezig. Er bevindt zich een houten spiltrap, op de in de 17de eeuw gebruikelijke plaats in een hoek van het voorhuis waar de glazenmaker en later een wieldraaier hun ambacht uitoefenden.

• Ir. R. Meischke. 'De huiskerk 'Het Hart' aan de O.Z. Voorburgwal.' Maandblad Amstelodamum 43 (1956): p. 149-160
  • Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 51

Adressen: Heintje Hoekssteeg 26
Redengevende omschrijving: Pand met trapgevel (XVIIa), versierd in de trant met kleine boogblokjes.