Oud adres: 615: Y238, wijk 60, klein nr. 8, kadaster I680, verponding 5584
617: Y237, wijk 60, klein nr. 7, kadaster I679, verponding 5585
Postcode: 1017CE
Opdrachtgever: Jan Wouter Valckenier & Rebecca Jacoba van Neurenbergh (1767)
Bewoners: Abraham Carel Wertheim (1832-1897)

(13 afbeeldingen)

Twee huizen met gemeenschappelijke gevel, verbouwd in 1767: met één verdieping verhoogd, rechte lijst met trigliefen, groot driehoekig fronton boven drie ramen brede middenrisaliet met alliantiewapen in timpaan, dwarsdak, hardstenen onderpui, twee ingangen op straatniveau. Eén van de eerste panden met een groot driehoekig fronton in de 18de eeuw: herleving van het 17de-eeuwse classicisme. Interieur: trappenhuis met trapbaluster, marmeren gang (marmeren vloer en lambrizering maar daarboven marmerbeschildering op stuc) in Lodewijk XVI-stijl, stijlkamer met witmarmeren schouw in Lodewijk XV-stijl (1767).

In dit huis woonde de bekende bankier en filantroop Abraham Carel Wertheim, beter bekend als A.C. Wertheim, of kortweg A.C. (Amsterdam, 12 december 1832 - Amsterdam, 30 november 1897). Een monument te zijner ere staat in het naar hem genoemde Wertheimpark. Een door Thérèse Schwartze geschilderd portret van Wertheim is, evenals zijn bureau, opgenomen in de vaste collectie van het Joods Historisch Museum.

Gebruikte literatuur:

• Thomas H. von der Dunk. 'Hollandse Herleving rond Amsterdam. De terugkeer van de Gouden Eeuw in de architectuur van noordelijk Holland aan het einde van de 18de eeuw'. Holland 28 (1996): p. 82-100
  • H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 135, 151, 532

Adressen: Herengracht 615 ;Herengracht 617
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Twee huizen achter een gevel van 5 traveeën (in de kern XVII B, doch geheel verbouwd 1767 en plm 1800). Gevel met middenrisaliet, onder rechte triglyfenlijst en gesneden fronton (1767). Twee getoogde dakkapellen plm 1800. Hardstenen onderpui met deuren in hun omlijstingen (1676); snijramen plm 1800.

Lijst en fronton
Timpaan met alliantiewapen
Gang
Gang
Gang
Gang
Stucreliëf in de gang
Witmarmeren schouw
Witmarmeren schouw
Plafondschildering
Plafondschildering
Portret van A.C. Wertheim (1832-1897) door Thérèse Schwartze (Joods Historisch Museum)
Portret van Rosalie Wertheim (1838-1909), gedateerd 1897, door Thérèse Schwartze (Joods Historisch Museum)