Oud adres: 281: KK154, wijk 29, klein nr. 172, kadaster F210, verponding 5020
283: KK153, wijk 29, klein nr. 171, kadaster F209, verponding 5019
Postcode: 1016BK
Geveltype: Verhoogde halsgevel

(8 afbeeldingen)

Verhoogde halsgevel-tweeling, gebogen topfronton, festoen om hijsbalk, twee oeil-de-boeuf's; 281: oeil-de-boeuf's afkomstig van het gesloopte huis Zwanenburgerstraat 4 en hier geplaatst in 1987 (zie Nieuws van de Dag, 8 aug. 1987); 283: deur en ramen gewijzigd in circa 1815. Interieur: insteek van beide huizen tot aan voorzijde doorgetrokken.

De verhoogde halsgevel is een overgangstype van de trapgevel naar de halsgevel, beïnvloed door het Hollands classicisme, en komt tussen 1640 en 1670 voor, meestal in combinatie met (classicistische) pilasters. Hier zien we echter een verhoogde halsgevel-tweeling zonder pilasters uit 1660. (Het linkerpand heeft het geschilderde opschrift 'Anno 1659' in de deurkalf staan. Dit is recentelijk aangebracht.) De geveltoppen hebben een gebogen topfronton, een guirlande om de hijsbalk en twee fraai gebeeldhouwde raampjes, zogenaamde oeil-de-boeuf's (osse-ogen).

Het linkerpand, Herengracht 281, had zijn oeil-de-boeuf's verloren, maar bij de restauratie in 1987 werden de oeil-de-boeufs van een gesloopt pand gebruikt (Zwanenburgerstraat 4, gesloopt voor de Stopera). Het komt wel vaker voor dat ornamenten van gesloopte gevels in de stad worden hergebruikt. De halsgeveltop van Zwanenburgerstraat 4 is overigens in 1996 herplaatst op het pand Lange Niezel 24. De ornamenten van de "Verdwenen Stad" werden bewaard op de werf van het Bureau Monumentenzorg.

In ±1815 is in beide huizen de insteek doorgetrokken tot aan de voorgevel. In de 19de eeuw gebeurde dat vaak, om ruimte te winnen, maar het ging ten koste van het hoge voorhuis. Gelijktijdig zijn ook de deur en ramen gewijzigd.

H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993; p. 311, 402

Adressen: Herengracht 281 1,2,3,H