Soli Deo Gloria

Huisnaam: Soli Deo Gloria
Postcode: 1016BP
Opdrachtgever: Gerbrand Elias

(6 afbeeldingen)

Verhoogde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl, fraaie getoogde lijst, gedeeld en uitlopend in twee voluten met hijsbalk ertussen, twee consoles met lambrequins, middenverhoging met kuif, op hijsbalk klein vrouwenmasker, lambrequins met huisnaam. Interieur: zaal met betimmeringen in Lodewijk XIV-stijl.

Een Amsterdams curiosum is de vrouwenkop die een hijsbalk verbergt. Een voorbeeld daarvan is te zien in de top van het huis Soli deo Gloria en is mogelijk nagevolgd op Singel 186 (±1730). De hijsbalk en daarom ook het kopje is geplaatst tussen de twee voluten van de getoogde lijst en wordt bekroond door een symmetrische kuif in Lodewijk XIV-stijl. Fischer schrijft het werk toe aan Jan Baptist de Nijs, die ook verantwoordelijk is voor de fraaie betimmeringen van de zaal, in Marot-stijl. De opdrachtgevers waren de bejaarde mr. Gerbrand Elias (1651-1732) en zijn zoon, mr. Pieter Elias (1688-1736) die in 1722 huwde met Maria Philippina van Tongeren. Vermoedelijk is dit huwelijk de aanleiding geweest voor de vernieuwing van het pand.

Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder gebeeldhouwde verhoogde lijst (plm 1725/XVIIIb); drie Louis XIV flesbalusters, gesneden deur (plm 1800). Inwendig stucgang en kamerdeuren met dessus-de-porte in de voorkamer (laat Louis XVI); aan 't eind van de gang gesneden deur uit de bouwtijd.

Deur en betimmeringen in Lodewijk XIV-stijl
Zaaldecoratie boven de deur