Oud adres: RR247, wijk 46, klein nr. 362, kadaster D5651, verponding 3712
Postcode: 1015BS
Bouwjaar: 18de eeuw

(6 afbeeldingen)

17de-eeuws huis met 18de-eeuwse klokgevel, vormde oorspronkelijk met 84 een trapgevel-tweeling (zie onderpuien), leeuwenmaskers in fries.

Herengracht 84-86 werden in 1615 gebouwd als een eenvoudige trapgevel-tweeling in de Hollandse renaissancestijl. Het betreft oorspronkelijke bebouwing: de eerste huizen op deze plaats in het gebied van de grote 17de-eeuwse stadsuitleg van 1613. Herengracht 86 werd echter in de 18de eeuw verbouwd en kreeg een grotendeels nieuwe gevel, een klokgevel. Aan het doorlopen van een enkele speklaag en aan de fries met leeuwenmaskers is goed te zien dat de tweelingpanden oorspronkelijk dezelfde gevels hadden. Dit wordt bevestigd door het Grachtenboek van Caspar Philips: de gevel moet dus na ±1770 zijn gewijzigd. Het buurpand, Herengracht 84, laat zien hoe de gevel er oorspronkelijk heeft uitgezien.

Curieus is dat in 1996 de linkergevel nog zwart was geteerd (zie de foto uit dat jaar), een 19de-eeuwse manier van gevelbehandeling. Tien jaar later is deze schoongemaakt en is de rechtergevel zwart geschilderd. Het zou mooier zijn als een tweeling ook als zodanig werd behandeld.

Adressen: Herengracht 86 1,2,H,O
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (XVIIa, verbouwd XVIIIc ?) onder klokvormige top.