De Fortuyn/D'Arke Noach

Naam: De Fortuyn/D'Arke Noach
45: SS220, wijk 31, klein nr. 297, kadaster F710, verponding 5503
Postcode: 1015BB
Eigendom: St. Aristoteles (1975)

Pakhuis (type a bij Révész-Alexander), twee bijna identieke pakhuizen.

Deze twee eenvoudige en vroege pakhuizen met tuitgevels werden gebouwd aan de stadswal in de stadsuitleg van 1585. De Herengracht bestond nog niet. De middenas van pakhuizen bestaat meestal uit een doorlopende verticale strook van gekoppelde kozijnen waarin oorspronkelijk luiken zaten, slechts onderbroken door de vloerbalken. Zo ontstond voldoende werkruimte om de goederen naar binnen te halen. Bij het rechterpand, D’Arke Noach (Herengracht 45), zijn aan deze verticale reeks ook enkele kozijnen horizontaal gekoppeld; dat doet denken aan het houtskelet van stijlen en regels waaraan naar behoefte kozijnen bevestigd konden worden, zoals het geval was bij de houten huizen die in die tijd in Amsterdam voorkwamen (vergelijk het Houten Huis op het Begijnhof). Ook de geringe bouwhoogte duidt op oude bebouwing. De huidige tuitgevels hebben vlechtwerk in de top. Ook aan de achterzijde hebben de pakhuizen tuitgevels met vlechtwerk.

Op een foto uit 1961 is te zien dat beide pakhuizen grote deuren hadden. Het linker pakhuis, De Fortuyn (Herengracht 43), had eigenlijk een tuitgevel, net als zijn buurman. In het Grachtenboek van Caspar Philips uit 1770 is de tuit er nog wel en stond daar zelfs nog een bol op. Misschien hebben de pakhuizen oorspronkelijk trapgevels gehad (zoals gebruikelijk in de bouwtijd).

Er loopt een afgesloten steeg vanuit het achtererf van nummer 43 naar de Langestraat, tussen de nummers 36 en 42. Op het achtererfje staat een vergeten lantaarnpaal model 1883. Het fenomeen van fijnmazige ontsluiting door stegen komt vooral voor in het middeleeuwse stadshart en de stadsuitleg van 1585. In de 17de-eeuwse stadsuitleggingen is vrijwel uitsluitend sprake van gesloten bouwblokken.

In 1975 vond de restauratie plaats door de Stichting Aristoteles. De tekening in het Grachtenboek van Caspar Philips heeft als leidraad gediend voor de gedeeltelijke reconstructie van een oudere toestand, met name wat de onderpuien betreft. De grote deuren verdwenen en in de onderpui van nummer 45 werden twee houten kruiskozijnen gemaakt, waar in Caspar Philips maar één exemplaar is afgebeeld. Ook de ronde kelderingangen zijn gereconstrueerd. Nummer 43 kreeg weer een windkast.

Stichting Aristoteles, De Lamp, jrg. 8, nr. 28 (juni 1974) en nr. 29 (sept. 1974)

Adressen: Herengracht 43 ;Herengracht 45 A B C D