Guldehandsteeg 11-17

Adres: Guldehandsteeg 11-17
Postcode: 1012RA

(4 afbeeldingen)

Eenvoudig 17de- of 18de-eeuws pand met aan de waterzijde een verticale rij pakhuisvensters onder een zeer eenvoudige lijstgevel, gerestaureerd na brand in 1988. Naast het pand een waterstoep.

Jarenlang heeft dit hoekhuis in de Guldehandsteeg hoek Damrak als onderdeel van de gevelrij aan deze zijde van het Damrak er desolaat uitgezien. Juist omdat de gevelrij, weinig voorkomend in de binnenstad, in het water staat, vormde dit monument een in het oog springende dissonant. Bij aankoop door Stadsherstel in 1981 was het pand onbegaanbaar: de vloeren waren gedeeltelijk verdwenen, de balken waren doorgerot en door het dak stroomde de regen naar binnen. Desondanks werd het gekraakt. Dit eindigde op 3 juni 1988 toen het pand voor een belangrijk deel uitbrandde. Daarna volgde de restauratie. Naast het pand aan het einde van het op het water doodlopende zijstraatje van de Warmoesstraat bevindt zich één van de laatst overgebleven waterstoepen in de binnenstad.

Walther Schoonenberg. 'Amsterdam te water'. Binnenstad 173 (nov. 1998)

Adressen: Guldehandsteeg 11 ;Guldehandsteeg 13 ;Guldehandsteeg 15 ;Guldehandsteeg 17
Inschrijvingsdatum: 22-09-1976
Redengevende omschrijving: Hoekhuis, 17e of 18e eeuw, met twee ingangen met stoep aan de Guldenhandsteeg. Pakluikentravee, vensters met negenruitsschuiframen. Geolied muurwerk, muurankers.

Guldehandsteeg 11-17 en achtergevel Warmoesstraat 34
Achtergevels Warmoesstraat aan het Damrak, Warmoesstraat 16A, 18, 20, 22, 24, Guldehandsteeg 11-17 en Warmoesstraat 34