Brouwersgracht 70

Adres: Brouwersgracht 70
Postcode: 1013GX
Eigendom: Diogenes 1971

(7 afbeeldingen)

17de-eeuws huis, in circa 1790 verhoogd/gewijzigd: rechte kroonlijst in Lodewijk XVI-stijl met fraaie consoles en raampjes, schilddak ("leugenaartje"), frontale stoep. (Doet sterk denken aan Keizersgracht 74.)

Het 17de-eeuwse woonhuis uit ca. 1630 met een stenen trapgevel op een houten onderpui (zie de tekening in het Grachtenboek van Caspar Philips) werd in ca. 1790 verhoogd met twee verdiepingen verhoogd met daarop nog een ‘leugenaartje’ om het pand nog hoger te laten lijken dan het in werkelijkheid is. Op de lijst staat een schilddak, zoals in deze periode veel toegepast. De rijk gesneden kroonlijst heeft consoles in Lodewijk XVI-stijl met daartussen zolderraampjes. Omdat het pand op de bestaande 17de-eeuwse fundering is verhoogd, is het niet verbazingwekkend dat het in de 20ste eeuw zwaar bouwvallig raakte. Het was op last van de gemeente gestut en ingepakt. Het werd één van de duurste restauraties van de stichting Diogenes. De kosten waren 1,2 miljoen gulden. De gevel moest opnieuw opgemetseld worden, terwijl de kroonlijst op zijn plaats bleef. Er konden vijf woningen en een atelier worden gerealiseerd. Eén van de oorspronkelijke bewoners keerde terug in de benedenwoning.

• Hans Tulleners. Wonen in een Amsterdams grachtenhuis. Amsterdam, 1981: p. 91-96

Adressen: Brouwersgracht 70 1,2,3,H,O
Inschrijvingsdatum: 14-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder gesneden rechte lijst met triglyfen en consoles (XVIIId), waarboven een schilddakje.

Brouwersgracht 70
Brouwersgracht 70