Binnenkant 28
Adres: Binnenkant 28
Oud adres: (Nieuwe Waal) U148, wijk 10, klein nr. 30, kadaster G4231, verponding 2559
Postcode: 1011BJ
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Verhoogde lijstgevel
Bouwstijl:
Lodewijk XIV
Bouwjaar: 2de kwart 18de eeuw, 1800±
Eigendom: Diogenes
Restauratie: 1999/2000
(18 afbeeldingen)
Woonhuis met lijstgevel met ronde verhoging met trapeziumvormige verhoging met bovenop een siervaas in Lodewijk XIV-stijl. Interieur: Stucgang, mahonie trapleuning, schouw, plafond en tussendeuren in voorkamer in Lodewijk XVI-stijl uit ca. 1800.
Het interieur bevat een architectuurhistorisch belangrijk interieur in Lodewijk XVI-stijl uit ca. 1800 en bevindt zich met name in de gang en de voorkamer. De gang heeft een stucwerkplafond met ruit- en amandelvormige vlakken met daarbinnen rozetten of schelpen. Het trappenhuis naast de binnenplaats tussen voor- en achterhuis heeft een mahoniehouten trapleuning met platte balusters in Lodewijk XVI-stijl. De balusters zijn pilaster-achtig en hebben opengewerkte cannelures. Boven de ingang van de zaal in het achterhuis, bovenaan een trapdeel met twaalf treden, bevindt zich aan de wand een stucreliëf met een vaas met bloemen. Door de ringen aan deze vaas is een festoen gestoken, een kenmerkend ornament van de Lodewijk XVI-stijl, die aan beide zijden van de vaas hangt. In de voorkamer is de fraai gesneden en-suite-deuren tussen voor- en achterkamer bewaard gebleven. Het stucplafond van de voorkamer heeft, net als in de gang, een ruitvormige versiering met in het midden een waaiervormig rozet met daaromheen een floraal motief.
Gebruikte literatuur:
H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993; p. 459
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 463
Adres: Binnenkant 28
Adressen: Binnenkant 28 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 02-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder stenen in het midden getoogde lijst met siervazen (XVIIIb). Sierstenen naast vlieringluik. Drie Lod.XIV balusters. Stucgang, mahonie trapleuning, schoorsteen, plafond en tussendeuren in voorkamer, alles plm 1800.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: februari 2021