Binnenkant 28

Adres: Binnenkant 28
Oud adres: (Nieuwe Waal) U148, wijk 10, klein nr. 30, kadaster G4231, verponding 2559
Postcode: 1011BJ
Bouwjaar: 2de kwart 18de eeuw, ±1800Â
Eigendom: Diogenes

(16 afbeeldingen)

Woonhuis met lijstgevel met ronde verhoging met trapeziumvormige verhoging met bovenop een siervaas in Lodewijk XIV-stijl. Interieur: Stucgang, mahonie trapleuning, schouw, plafond en tussendeuren in voorkamer in Lodewijk XVI-stijl uit ca. 1800.

Het interieur bevat een architectuurhistorisch belangrijk interieur in Lodewijk XVI-stijl uit ca. 1800 en bevindt zich met name in de gang en de voorkamer. De gang heeft een stucwerkplafond met ruit- en amandelvormige vlakken met daarbinnen rozetten of schelpen. Het trappenhuis naast de binnenplaats tussen voor- en achterhuis heeft een mahoniehouten trapleuning met platte balusters in Lodewijk XVI-stijl. De balusters zijn pilaster-achtig en hebben opengewerkte cannelures. Boven de ingang van de zaal in het achterhuis, bovenaan een trapdeel met twaalf treden, bevindt zich aan de wand een stucreliëf met een vaas met bloemen. Door de ringen aan deze vaas is een festoen gestoken, een kenmerkend ornament van de Lodewijk XVI-stijl, die aan beide zijden van de vaas hangt. In de voorkamer is de fraai gesneden en-suite-deuren tussen voor- en achterkamer bewaard gebleven. Het stucplafond van de voorkamer heeft, net als in de gang, een ruitvormige versiering met in het midden een waaiervormig rozet met daaromheen een floraal motief.

H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993; p. 459

Adressen: Binnenkant 28 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 02-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder stenen in het midden getoogde lijst met siervazen (XVIIIb). Sierstenen naast vlieringluik. Drie Lod.XIV balusters. Stucgang, mahonie trapleuning, schoorsteen, plafond en tussendeuren in voorkamer, alles plm 1800.

Binnenkant 28
Binnenkant 28