Amstelstraat 49

Adres: Amstelstraat 49
Oud adres: Y373, wijk 28, klein nr. 1, kadaster I629
Postcode: 1017DA
Architect: Dick Smeding (2003)

(8 afbeeldingen)

Oorspronkelijk halsgevel, in 1938 versoberd tot tuitgevel in rollagen. In de 19de eeuw kwam er een nieuwe houten onderpui, een winkelpui. In 2003 werd een pakhuis-tuitgevel herplaatst: een tuitgeveltop met C-voluten uit het 4de kwart van de 17de eeuw.

De oorspronkelijke halsgevel met hoornblazende tritons was sinds 1938 niet meer aanwezig. Vanwege bouwvalligheid werd de top verwijderd en opgeslagen in de tuin van het Stedelijk Museum en werd in 1960 herplaatst op de Prinsengracht 755. In 1964 werd overwogen om op het pand in de Amstelstraat de halsgevel te herplaatsen van Zwanenburgerstraat 4, maar dat ging niet door. Die top werd ook overwogen voor Leidsegracht 12, maar kwam uiteindelijk in 1996 op Lange Niezel 24 terecht. Op het pand in de Amstelstraat kwam in 2003 een pakhuis-tuitgevel afkomstig van de Haarlemmer Houttuinen 193. De herplaatsing van geveltoppen heeft bij monumenten iets weg van een stoelendans.

• Paul Broers. 'Amsterdam gemeten. Amstelstraat 49'. Binnenstad 120 (april 1990)
  • David Mulder. 'De hoornblazende tritons van Prinsengracht 755'. Binnenstad 310 (jan.-maart 2023)