Oudezijds Achterburgwal 146

Adres: Oudezijds Achterburgwal 146
Oud adres: K493, wijk 6, klein nr. 193, kadaster G1665, verponding 1369
Postcode: 1012DV
Bouwjaar: 3de kwart 17de eeuw

Vijf vensters breed huis onder een dwarsdak met een topgevel aan een insnijdend dak voorzien van een verhoogd middendeel onder een groot driehoekig fronton.

Vijf vensters breed huis onder een dwarsdak met een topgevel aan een insnijdend dak voorzien van een verhoogd middendeel onder een fronton. De gevel is een toepassing op een klein huis van een gangbaar type dat onder invloed van het Hollands Classicisme ontstond: een lijstgevel met middelrisaliet afgesloten door een groot driehoekig fronton (verg. het OZ Huiszitten Aalmoezeniershuis, Waterlooplein 67, en de Ladder Jacobs, OZ Voorburgwal 316). Echter, bij een klein huis als hier is de middenrisaliet achterwege gelaten, maar wordt hetzelfde effect bereikt door het middendeel van de gevel te verhogen. Van oorsprong waren er al twee woningen, alleen is het portiek en uiteraard de vensters uit een latere bouwperiode.

H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Het woonhuis in de stad. Amsterdam, 1993: p. 349

Adressen: Oudezijds Achterburgwal 146
Inschrijvingsdatum: 26-03-1970
Redengevende omschrijving: Vijf vensters breed huis onder dwars dak (XVIIc) met gevel voorzien van een verhoogd middendeel onder fronton. Daklijsten en vensters gewijzigd.

OZ Achterburgwal 146