Oudezijds Achterburgwal 45

De Ruytenburgh

Postcode: 1012DB
Bouwjaar: 1ste helft 16de eeuw, ±1800Â
Opdrachtgever: Pieter Gerritsz van Ruytenburgh
Bewoners: Willem van Ruytenburgh

(8 afbeeldingen)

In de kern vroeg-16de-eeuws huis met een lijstgevel uit ca. 1800. Historiserende onderpui uit 1962. Interieur: Houtskelet uit de bouwperiode.

Dit weinig opvallende grachtenhuis met een sobere lijstgevel uit ca. 1800 was het ouderlijk huis van Willem van Ruytenburgh, één van de hoofdpersonen op Rembrandts Nachtwacht (zie ook: Herengracht 196-200). Het beroemde schuttersstuk van Rembrandt heet officieel het Corporaalschap van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh. Op het schilderij is Van Ruytenburgh 41 of 42 jaar oud. Hij was van 1639 tot 1652 raad en in 1641 schepen van de stad. Hij kon zich Heer van Vlaardingen noemen: zijn vader Pieter Gerritz had al in 1611 de heerlijkheid Vlaardingen, Vlaardingerambacht en Babbertspolder gekocht. Ook Frans Banninck Cocq voerde een titel. Het was in de 17de eeuw onder de rijke kooplieden van de stad erg in zwang om de status van de burgerfamilie met een adellijke titel te verhogen.

Het huis kwam in 1606 in handen van de familie (de huisnaam werd toen De Ruytenburgh). Het vormde tot 1672 één geheel met het buurpand OZ Achterburgwal 47 en een pand in de Monnikenstraat. Het heeft een houtskelet uit de 1ste helft van de 16de eeuw: drie boven elkaar geplaatste jukken met korbelen en sleutelstukken met daarop een kap met schoren. Oorspronkelijk bestond het pand alleen uit een voorhuis. Het achterhuis werd in de 18de eeuw gebouwd.

Het historisch belangrijke pand werd later op brute wijze verbouwd tot pakhuis waardoor er weinig overbleef van het houtskelet: vrijwel alle korbelen waren weggezaagd. Door slecht onderhoud was veel rot en, mede door het verwijderen van de korbelen, was het pand niet meer stabiel. Het dreigde gesloopt te worden, maar dat werd door Monumentenzorg voorkomen door het Leger des Heils te interesseren in het pand. Bij de restauratie werd het houtskelet zoveel mogelijk hersteld. De 18de-eeuwse gevel bleef ongewijzigd, maar er werd wel een historiserende onderpui gemaakt die in de plaats kwam van de grote deuren die waren gemaakt toen het woonhuis tot pakhuis werd verbouwd.

Na de restauratie vestigde het Leger des Heils zich in het pand.

Gebruikte literatuur:

• P.C. Mulder. 'Restauratie van het pand O.Z. Achterburgwal 45'. Ons Amsterdam 15 (1963): p. 172-175
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek II. Amsterdam, 1992: p. 152
  • Ir. R. Meischke. 'Buitenverblijven van Amsterdammers voor 1625'. Jaarboek Amstelodamum 70 (1978): p. 81-106 (p. 93)

Adressen: Oudezijds Achterburgwal 45 1,H
Redengevende omschrijving: Huis (eind XVI) met gevel onder rechte lijst (plm 1800).