Leidsegracht 29
Oud adres: II15, wijk 55, klein nr. 608, kadaster E3104, verponding 2878
Postcode: 1017EG

(4 afbeeldingen)

Van Houtenpand: hoekhuis Keizersgracht/Leidsegracht 29 herbouwd met hergebruik van een geveltop van elders. Het betreft een voorbeeld van de zgn. Van Houtenpanden waarvan er zo'n 200 bestaan in de binnenstad: bouwinspecteur E. van Houten bepleitte in de jaren dertig het hergebruik van oude toppen op nieuwbouw.

Het betreft een klokgevel op de hoek van de Keizersgracht met de Leidsegracht. Het pand is in 1936 gebouwd met hergebruik van een oude geveltop van elders (de Reguliersbreestraat) en wordt derhalve een Van Houten-pand genoemd. De Van Houten-panden zijn genoemd naar de bouwkundige Eelke van Houten (1872-1970), (hoofd)inspecteur van het Gemeentelijke Bouw- en Woningtoezicht, die vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw in het voetspoor van Jan de Meijer ijverde voor het behoud en de herplaatsing van historische geveltoppen van gesloopte Amsterdamse woonhuizen. Zijn officiƫle taak was erop toe te zien dat woningen voldeden aan de in 1901 ingestelde Woningwet. Toen echter mede als gevolg daarvan veel oude panden onbewoonbaar werden verklaard en wegens bouwvalligheid werden afgebroken, verdwenen ook fraai gebeeldhouwde geveltoppen en andere natuurstenen ornamenten in de puinbak. Op aandringen van het Genootschap Amstelodamum werd in 1909 door Publieke Werken besloten om de 17de- en 18de-eeuwse gevelornamenten te bewaren. Door toedoen van inspecteur Van Houten zijn in de jaren twintig en dertig circa tweehonderd natuurstenen toppen op eenvoudige, nieuw gebouwde gevels herplaatst. De zogenaamde Van Houtenpanden zijn dan ook panden die volgens de bepalingen van de Woningwet zijn herbouwd of nieuw ontworpen gebouwen die we nu historiserende architectuur zouden noemen. Behalve aan de oude geveltop zijn ze te herkennen aan de onevenwichtige verhoudingen van de gevel (gelijke verdiepinghoogten) en aan het typische jaren-dertig-metselwerk met brede, diepliggende voegen en de voor die tijd gangbare baksteen. Zie ook: Herengracht 309-311.

Gebruikte literatuur:

• Vincent van Rossem. 'Moderne architectuur in de schaduw van het modernisme.' Bulletin KNOB 2008-4: p. 138-146
  • Walther Schoonenberg. 'De Van Houten-monumenten.' Binnenstad 219 (dec. 2006)
  • Walther Schoonenberg. 'De Van Houtenmonumenten. Een reconstructie van de werkwijze van bouwinspecteur Eelke van Houten (1872-1970).' Bulletin KNOB 2012-4: p. 221-231

Adressen: Keizersgracht 464 1,2;Leidsegracht 29

Keizersgracht 464 in 1934