Postcode: 1017EB
Architect: G. van Arkel
Opdrachtgever: W.J. Heinemann (bakker)

(6 afbeeldingen)

Gebouwd in 1894 naar ontwerp van G. van Arkel in Jugendstil, winkel/woonhuis, erkers in een nis met bovenin een halfronde opening, aan de rechterzijde boven rijk uitgevoerde balkons een halfrond uitgebouwd (arkel)torentje met daarboven een schaalvormig ornament en bekroond met een op drie zuiltjes rustende dubbele pagode-opbouw. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Als vroeg voorbeeld van een gebouw in de stijl van de Jugendstil of Nieuwe Kunst werd in 1894 door G. van Arkel een winkel/woonhuis voor bakker W.J. Heinemann ontworpen. Boven de rijk uitgevoerde balkons aan de rechterzijde van het pand bevindt zich een halfrond uitgebouwd (arkel)torentje op een bewerkte natuurstenen sokkel met een gouden zon als ornament. Het torentje wordt beëindigd door een klein klokdak met ribben met daarboven een schaalvormig ornament en bekroond met een op drie zuiltjes rustende dubbele pagode-opbouw.

In 1927 en nog lange tijd daarna werd het pand gebruikt door de firma W.J. Heinemann, inmiddels bekend vanwege de ‘Haagsche beschuit’ en gerenommeerd als ‘Fransche en Duitsche pain de luxe bakkerij’. In 1947 werd de functie van de begane grond gewijzigd tot winkel met kantoor en magazijnen. Het pand werd in 1960 gerestaureerd.

• Vincent van Rossem. 'Amsterdam 1900. Gerrit van Arkel (1858-1918).' Binnenstad 227 (maart 2008)

Functie: Winkel-bewoning
Architect: Arkel, G. van

Adressen: Keizersgracht 766 1,2,3,H
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1894 door verbouwing tot stand gekomen WOONHUIS voor de bakker W.J. Heinemann. Architect was G. van Arkel. Ontworpen en gebouwd in de stijl van de Nieuwe Kunst, waar het een vroeg voorbeeld van is. NB. In 1927 en nog lange tijd daarna, werd het pand ingenomen door de firma W.J. Heinemann, bekend om het Haagsche beschuit en gerenommeerd als 'Fransche en Duitsche pain de luxe bakkerij'. In 1947 werd de functie van de begane grond gewijzigd tot winkel met kantoor en magazijnen. Tevens werd op het dak een nooduitgang en brandladder geplaatst. Pand is in 1960 gerestaureerd. Omschrijving Op rechthoekig grondplan ontworpen woonhuis met zes bouwlagen: een souterrain, een begane grond en vier verdiepingenonder een kap. De asymmetrische voorgevel rust op een natuurstenen sokkel en is verder gepleisterd. Ook enkele natuurstenen elementen en decoraties. Aan de voorzijde toont zich een schilddak gedekt met shingles in Maasdekking. Zinken afdekking ter bescherming van de ribben en nokken van de dakschilden. Eenvoudig gemetselde schoorstenen met opgezette beeindiging van de rookkanalen. Aan de voorzijde een dakkapel. Front onderbreekt de kroonlijst, als bij zogenoemde Vlaamse gevel. Halfrond getoogd T-venster, uitkraging en kroonlijst. Verder aan deze dakkapel een metalen hijsinstallatie met steunpunten. Op straatniveau leidt een dwarsgeplaatste trap met zeven treden naar de hoofdtoegangspartij rechts. Eenvoudige leuning met bewerkte ranke posten. Zelfde trap leidt neerwaarts naar de toegang tot het souterrain. Hier ook venster en natuurstenen lijst- en bandwerk met geometrisch/florale motieven. Hoofdtoegang met houten paneeldeur met tracering en lichten. Glas-in-lood- vulling. Boven de kleine latei een tweetal gekoppelde bovenlichten. Aan weerszijden hiervan de bewerkte wangen van het bovengelegen balkon. Natuurstenen balkon met consoles, wangen, borstwering met rollen, verder metalen hekwerk. Aan de linkerzijde van de toegang bevindt zich een groot drievoudig geleed venster met hoger opgetrokken centraal deel en kwartrond afgesloten zijdelen. Natuurstenen scheidende posten en verder houten kozijn en scheiding benedenraam en bovenlicht. Aan de posten de bewerkte consoles van de bovengelegen erker. Smalle delen van de sokkelzone lopen hoger door en eindigen in stukken van een kroonlijst, met daarbovengelegen delen van een fries met enkele ronde velden. De linkerzijde van de voorgevel wordt grotendeels ingenomen door een houten erker over eerste en tweede verdieping. Op de consoles van de posten van het venster van de begane grond bevindt zich de sokkel van de erker met metalen decoratie en knoppen. Verder lijstwerk en panelen met verdiept gelegen oker geschilderde houten delen. Hierboven driezijdig uitgewerkte erker met vensters met bovenlichten met glas-in-lood raamvulling. Erker zet zich op deze wijze voort op de tweede verdieping. Daarboven dan een driezijdig balkon met houten hekwerk en leuning. Hierachter openslaand Frans raam en vensters aan weerszijden. Bovenlichten met glas-in-lood raamvulling boven het kalf. Op het niveau van de vierde verdieping een aan de voorzijde halfrond getoogde loggia met houten hekwerk en leuning. Hierachter meervoudig gelede venster- en deurpartij. Gevelbeëindiging bestaat uit een onderbroken kroonlijst op klossen. Aan de rechterzijde van de gevel bij het balkon boven de hoofdtoegangspartij een ongelede deur met gedicht benedenpaneel en met houten kozijn met aan de binnenzijde afgeronde hoeken. Bovenlicht met glas-in-lood raamvulling. Hierboven een balkon als beschreven boven de hoofdtoegangspartij. Hierbij weer deur als zojuist beschreven, nu echter met halfrond bovenlicht. Hierboven een halfrond uitgebouwde arkel. Deze arkel is grotendeels witgepleisterd en rust op een natuurstenen sokkel. Deze sokkel heeft naar beneden toe uitlopende overgang naar consoles en kraagstenen. Op de overgang van sokkel met de verdere arkel een gouden zon als ornament. Ter afsluiting van de sokkel en om de zon loopt een geprofileerde lijst. Hierboven een drietal smalle en hoge vensters met gebogen ruiten in houten kozijn en met glas-in- lood raamvulling in de bovenlichten. Boven elk venster een spaarveld met lichte toging, bandwerk en leeg heraldisch veld. Kroonlijst op klossen ter beeindiging van de arkel. Hierop het kleine witgepleisterde klokdak met ribben. Naar drie zijden hierop een schaalvormig ornament. Ter bekroning een zeer kleine halfrond uitgewerkte en op drie zuiltjes rustende dubbele pagode-opbouw. Waardering. Woonhuis van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde. Asymmetrische gevelopbouw in de trant van de Nieuwe Kunst, en de opvallende detaillering verschaffen het pand een toegevoegde en beeldbepalende meerwaarde. Van belang vanwege zijn gaafheid. Situationele waarde.

Keizersgracht 768-766, Utrechtsestraat 61. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips.
Ontwerptekening van G. van Arkel