Haarlemmerdijk 39

Adres: Haarlemmerdijk 39
Oud adres: UU350, wijk 52, klein nr. 252, kadaster D1313, verponding 1490
Postcode: 1013KA
Architect: F.M.J. Caron
Opdrachtgever: Firma Roeraarde

(9 afbeeldingen)

Winkel-woonhuis in Jugendstil ontworpen door F.M.J. Caron, asymmetrische en met een torenopbouw en tentdak afgesloten pand met aardige details, hardstenen onderpui afgesloten door twee booglijnen waarin, tussen twee draken, de naam van de firma is gebeiteld, boven de 'getrapte' winkelpui zijn tegeltableaus aangebracht, op de tweede verdieping een gebogen en diagonaal opklimmende uitkraging op dubbele consoles.

Aan Haarlemmerdijk 39 staat een van de weinige in 'echte' Jugendstil-stijl uitgevoerde gevels van Amsterdam. Het betreft een in 1896 gebouwd winkelpand naar een ontwerp van de Amsterdamse architect Francois Marie Joseph Caron (1866-1945) (zie Keizersgracht 329). Opdrachtgever was de firma Roeraarde die hier een vis- en fruithandel exploiteerde.

Het asymmetrische en met een torenopbouw en tentdak afgesloten pand toont tal van aardige details. De hardstenen onderpui wordt afgesloten door twee booglijnen waarin, tussen twee draken, de naam van de firma is gebeiteld. Op de rechterpenant van de pui is later een gebeeldhouwde afbeelding van een visser op een consolevormig element aangebracht. De muurankers zijn uitgevoerd als kronkelende palingen. Boven de 'getrapte' winkelpui zijn tegeltableaus aangebracht onder puntvormig verhoogde waterlijsten. Links een afbeelding van een octupus met twee vissen; rechts diverse vissen met een zeehond, waarvan de staart overgaat in plantmotieven. De gepleisterde en lichtgesausde gevel daarboven is voorzien van gestileerde bloemen en lijnen. Tussen de eerste en tweede verdieping wordt het pand horizontaal geleed door een rood beschilderd 'fries' met daarop 'VISCH & FRUITHANDEL' tussen vismotieven. Op de tweede verdieping bevindt zich een een gebogen en diagonaal opklimmende uitkraging op dubbele consoles. Ook hier zijn de muurvlakken voorzien van gestileerde bloemen en lijnen. Links naast het oorspronkelijke pakluik op de bovenste verdieping - met boogvormige uitkragingen op twee dubbele consoles - bevindt zich bij wijze van windkast een stenen baldakijn, om de oorspronkelijk ondergelegen hijsbalk te beschermen. Links van de windkast is een smalle twee bogen tellende dakbalustrade aangebracht. De gevel wordt links begrensd door een vanaf de eerste verdieping opgaande liseen waarin twee houders voor de (speciaal voor het pand ontworpen) vlaggenmast.

De eveneens in Jugendstil uitgevoerde winkel-woonhuizen aan Haarlemmerdijk 37 en 43 zijn eveneens van de hand van Caron. Caron kon wel een Amsterdamse meester van de Jugendstil worden genoemd. Hij signeerde zowel Haarlemmerdijk 37 als 39 met zijn naam in de pui.

Gebruikte literatuur:

• Vincent van Rossem. 'Amsterdam 1900. Francois Marie Joseph Caron (1866-1945).' Binnenstad 237 (dec. 2009)

Functie: Woonhuis/winkel
Architect: Caron, F.M.