Postcode: 1016EC
Bouwjaar: 1620, 1763, 2de helft 19de eeuw
Opdrachtgever: 1620 Cornelis Willemsz, Wolscheijder, 1763 mr Pieter Van Loon, schepen
Bewoners: 1694 Gerrit van Oosten, 1729 Pieter Hunthum, 1762 weduwe Hunthum, 1763 fam. Van Loon, 1790 verhuurd aan weduwe van Corns van Collen

(6 afbeeldingen)

In de kern 17de-eeuws huis met een gevel uit twee bouwperioden: de ondergevel met getoogde venster en deuromlijsting uit 3de kwart 18de eeuw en een bovenhelft uit de 19de eeuw, een rechte lijst met consoles, dwarskap en dakkapel. De deuromlijsting is uit 3de kwart 18de eeuw.

Keizersgracht 259 is in de kern 17de-eeuws. Het Grachtenboek van Caspar Philips toont nog het 17de-eeuwse huis, waarvan de gevel eind 18de eeuw (onderzijde) en in de 2de helft 19de eeuw (bovenzijde) werd gewijzigd. In dit hal van dit huis hing een serie van grisailles van Gerard de Lairesse (1640-1711), een belangrijke classicistische schilder uit de Gouden Eeuw. Het pand was in de 17de eeuw het familiehuis Hunthum. Na de dood van zijn vader in 1699, blijft Pieter Hunthum wonen in het huis, dat uit zijn moeders familie kwam.

De serie, gemaakt in 1682, heeft als thema de Vier Tijdperken van de Mens en is niet langer in dit huis aanwezig: het wordt bewaard in het Musée des Beaux-Arts in Orléans. Om de suggestie van echt marmer te versterken, hield De Lairesse rekening met de lichtval ter plaatse: in het Gouden Tijdperk en het Zilveren Tijdperk komt het licht van links, in het Bronzen Tijdperk en het IJzeren Tijdperk van rechts (we kunnen dus reconstrueren waar de grisailles in de hal hingen). De thematiek van de vier tijdperken was afkomstig van Ovidius' Metamorfosen. Daarin beschrijft de Romeinse dichter hoe in het Gouden Tijdperk alles uit zichzelf groeide en er eeuwig lente was. Saturnus regeerde, rivieren stroomden rijk aan melk en nectar en 'uit de groene steeneik drupte gouden honingvocht'. In het Zilveren Tijdperk regeerde Jupiter, die hier is afgebeeld met een adelaar. Waar in het Gouden Tijdperk het eeuwig lente was maakte zij in het Zilveren Tijdperk plaats voor vier seizoenen. Het land moest worden verbouwd en mensen begonnen te leven in huizen. Na het Zilveren Tijdperk volgt het Bronzen Tijdperk. De neergang van de mens wordt ingezet, maar de mensheid is nog niet vervallen tot werkelijke slechtheid. Veiligheid en gerechtigheid voeren nog de boventoon. Minerva, symbool voor de veiligheid, waakt over het land en Justitia houdt haar weegschaal hoog op. In haar rechterhand draagt zij de fasces, de roedenbundel, een Romeins symbool voor de macht van de magistraat. In het IJzeren Tijdperk is de aftakeling compleet. De aarde wordt niet langer bestuurd, slechts de geblindeerde Onwetendheid doolt in de achtergrond. De Oorlog, met zwaard en toorts en achter zich een krijsende Harpij, verspreidt rampspoed en onheil. Justitia's weegschaal ligt verslagen op de grond. Het IJzeren Tijdperk is de meest imponerende grisaille van de serie. In zijn Groot Schilderboek schrijft De Lairesse dat grisailles in de hal van een huis de bezoeker moeten verheffen met hun moraliserende karakter. Het negatieve voorbeeld van het IJzeren Tijdperk moest dus aanzetten tot goed gedrag.

• God en de goden. Tentoonstellingscatalogus Rijksmuseum, Amsterdam, 1981
  • Eindelijk! De Lairesse. Klassieke schoonheid in de Gouden Eeuw Tentoonstellingscatalogus. Zwolle/Enschede: 2016
  • I.H. v. E. 'Hunthum en Van Royen of Breughel en Savery'. Maandblad Amstelodamum 61 (1974): p. 32-40

Adressen: Keizersgracht 259 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Huis (XVII) waarvan de gevel een XVIIIc verbouwde onderhelft en een bovenhelft uit XIX B heeft, onder rechte lijst met consoles en dakkapel; deuromlijsting.

Het Gouden Tijdperk. Grisaille in de serie De Tijdperken van de Mens, De Lairesse, 1682 (bewaard in Orléans)
Het Zilveren Tijdperk. Grisaille in de serie De Tijdperken van de Mens, De Lairesse, 1682 (bewaard in Orléans)
Het Bronzen Tijdperk. Grisaille in de serie De Tijdperken van de Mens, De Lairesse, 1682 (bewaard in Orléans)
Het IJzeren Tijdperk. Grisaille in de serie De Tijdperken van de Mens, De Lairesse, 1682 (bewaard in Orléans)