Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Roomolenstraat 1

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Roomolenstraat 1
Oud adres: (Roomolensteeg) SS34, wijk 31, klein nr. 20, kadaster F667, verponding 5321
Postcode: 1015AN
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Verhoogde lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Bouwjaar: 2de kwart 18de eeuw

(4 afbeeldingen)

Dit is het vml. achterhuis van Singel 48, waar nu het moderne pand Singel 46-48 in Amsterdamse School-stijl staat en waarmee het intern verbonden is: vierraams-brede gevel onder een verhoogde lijstgevel met consoles. Geen ingang; stoephek uit de bouwtijd. Interieur: fraaie trap met gesneden balusters. Fraaie deuren in Lodewijk XIV-stijl zijn echter VERDWENEN.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5269
Adres: Singel 50-50A
Adressen: Singel 46 ;Singel 48
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Huize St. Liduina.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Roomolenstraat 1 (© Walther Schoonenberg)
Roomolenstraat 1
Stoephek (© Walther Schoonenberg)
Stoephek
Bouwtekeningen. Bouwkundig Weekblad
Bouwtekeningen. Bouwkundig Weekblad
Foto's van het interieur. Bouwkundig Weekblad
Foto's van het interieur. Bouwkundig Weekblad

Laatste wijziging: juni 2017

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]