Kattenburgerplein 2-10

Adres: Kattenburgerplein 2-10
6: T736, wijk 16, klein nr. 7, kadaster H1999, verponding 358
8: T734, wijk 16, klein nr. 9, kadaster H1997, verponding 360
10: T540, wijk 16, klein nr. 15, kadaster H2279, verponding 537
Architect: Pieter Pals / Bureau Monumentenzorg

(9 afbeeldingen)

Betonnen studentenflat ontworpen door Pieter Pals gemaskeerd door rij van 10 gevels, reconstructie op basis van foto's van oorspronkelijke woonhuisgevels die 40 m van de huidige plaats hiervoor stonden, getekend door de tekenkamer van Bureau Monumentenzorg, waarbij ook geveltoppen van elders werden herplaatst.

De sloop en sanering van de Oostelijke Eilanden vond in de jaren zestig plaats. Veel fragmenten van gesloopte panden waren op de monumentenwerf terecht gekomen. Vooral de sloop van het Kattenburgerplein werd als een verlies ervaren. Toen architect Pieter Pals een studentenhuis ontwierp bedacht het Bureau Monumentenzorg (BMZ) het plan om deze betonnen flat aan het gezicht te onttrekken door een historiserende gevelwand met hergebruik van diverse geveltoppen van elders van Kattenburg (10 van de 6 toppen zijn herplaatste geveltoppen). De gevelwand, getekend door de tekenkamer van BMZ en geïnspireerd op de gesloopte gevels van het Kattenburger- en het Mariniersplein, bevat toegangsdeuren die niet open kunnen. De reconstructie gebeurde door bouwmaatschappij G.A Hurks & Zn. De bouwkosten bedroegen f. 1.161.000, de bouwtijd was 14 maanden. Het project oogstte veel kritiek, vooral vanwege de 'valse façade' waarmee eigenlijk de sloop van Kattenburg hierachter werd toegedekt. Overigens was het de bedoeling dat de panden 2 en 3 de oorspronkelijke 17de-eeuwse halsgeveltoppen zou krijgen, maar deze waren van de bouwplaats verdwenen. Toen werd besloten twee 18de-eeuwse halsgeveltoppen van Kleine Kattenburgerstraat 170-172 te gebruiken (met gedeelde klauwstukken en frontons met schelpmotief). De laatste vier panden (7-10) hebben de klokgeveltoppen van Mariniersplein 6-12.

Merk overigens op dat de hoek Kattenburgerplein / Kattenburgerstraat oorspronkelijk veel dichter bij 's Lands Werf lag: er is hier sprake van een verkeersdoorbraak. Het huidige hoekpand staat daardoor veel oostelijker. Het oorspronkelijke hoekpand had een 19de-eeuws karakter, maar dat is niet teruggebracht.

• 'Wij bouwen in Amsterdam.' De Lamp van Diogenes 16 (maart 1971)
  • Martin Pruijs. 'Een eindeloos verlangen naar het oude.' In: Vincent van Rossem (red.). Amsterdam maakt Geschiedenis. Amsterdam, 2004: p. 79-103
  • Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 84-85, 88-91

Kattenburgerplein. Herbouwde gevelwand met daarachter betonnen nieuwbouwcomplex.
Twee herplaatste halsgevels