Wolvenstraat 17
Adres: Wolvenstraat 17
Oud adres: KK229, wijk 36, klein nr. 24, kadaster E3932, verponding 488
Postcode: 1016EM
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Klokgevel
Bouwstijl:
Lodewijk XV
Bouwjaar: 3de kwart 18de eeuw
Eigendom: Verkocht door Diogenes in 1972
Restauratie: Diogenes 1966/67 (herbouwd)
(4 afbeeldingen)
Hoge klokgevel in Lodewijk XV-stijl, houten onderpui met twee deuren, bij restauratie met één verdieping verhoogd.
Dit winkel-woonhuis is jarenlang een bouwval geweest. Bij de restauratie werd het huis met een een verdieping verhoogd waardoor het ritme van de straat erop vooruit is gegaan. De restauratie bestendigde ook het niet doorgaan van de verkeersdoorbraak van de Elandsgracht naar de Rosmarijnsteeg waarvoor de straat zou zijn verbreed, met de sloop van de hele gevelwand tot gevolg. Mede door dit soort restauraties is de straat als winkelstraat weer tot leven gekomen.
Gebruikte literatuur:
- H.J. Zantkuijl, Geurt Brinkgreve e.a. Tien jaar Diogenes. Amsterdam: Stichting Diogenes (1970): p. 46-47
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 6468
Adres: Wolvenstraat 17
Adressen: Wolvenstraat 17 A B
Inschrijvingsdatum: 27-10-1970
Redengevende omschrijving: Pand met klokgevel (XVIIIc); gesneden bovenhuisdeur (XIXa).
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: januari 2021