Dirk van Hasseltssteeg 2-6

Adres: Dirk van Hasseltssteeg 2-6
4: H591, wijk 19, klein nr. 2, kadaster F2293, verponding 1770
6: H592, wijk 19, klein nr. 3, kadaster F2294, verponding 1771
Postcode: 1012NE
Bouwjaar: 1ste helft 17de eeuw, 1897

(19 afbeeldingen)

Drie vrijwel identieke panden met tuitgevels (oorspronkelijk halsgevels, gewijzigd in de 19de eeuw in tuitgevels). Vermoedelijk 1ste helft 17de eeuw, vanwege de korte sleutelstukken met ojief profilering. Onder deze panden bevindt zich één van de hoeken van het zgn. Kasteel van Amstel. (Foutje in monumentenregister: 2 aanwijzingen voor 3 panden.)

Onder de drie 17de-eeuwse panden aan de Dirk van Hasseltssteeg liggen de resten van het zgn. Kasteel van Amstel, een stenen verdedigingswerk uit ca. 1280 dat vermoedelijk al begin 13de eeuw werd afgebroken. De versterking werd in 1994 gevonden, maar pas in 2002 werd één van de hoeken, de zuidwesthoek, onder de panden aan de Dirk van Hasseltssteeg opgegraven. De versterking strekt zich uit tot aan de NZ Kolk en de Nieuwendijk. De ontdekking ervan bij het graven voor de ondergrondse parkeergarage 'De Kolk' was de sensatie van 1994. De resten - één van de hoogtepunten uit het archeologisch onderzoek in Amsterdam van de laatste decennia - zijn van zeer groot historisch belang, omdat het het oudste stenen bouwwerk van Amsterdam betreft. Er vonden drie archeologische opgravingen plaats, in 1994, 1999 en 2002. Stadsarcheoloog Jan Baart sprak direct van het Kasteel van de Heren van Amstel, maar uit dendrochrologisch onderzoek bleek dat dit niet mogelijk was: het stenen verdedigingswerk werd gebouwd in de periode dat Gijsbrecht van Amstel gevangen genomen was door graaf Floris V. De versterking is dus vermoedelijk gebouwd door de Hollandse graaf die een groot kastelenbouwer was. Het Muiderslot is ook door hem gebouwd. De opgraving is weer dichtgegooid, met argexkorrels die weer gemakkelijk weggehaald kunnen worden, in afwachting van wat er in de toekomst eventueel mee gaat gebeuren. Ondertussen heeft Stadsherstel de drie panden gerestaureerd. De panden waren, voordat Stadsherstel ze in 2004 kon kopen, geheel dichtgezet, uitgesloopt en verwaarloosd en meerdere malen gekraakt. Aan de achterzijde waren ze verstevigd met op en neren om instorting te voorkomen. De restauratie was voltooid in 2007.

De restauratie van de panden getuigt van een andere omgang met de binnenstad als het project van de ABN/Amro om een winkelcentrum te maken aan de Nieuwendijk en de Dirk van Hasselssteeg met een parkeergarage onder de NZ Kolk, waarvoor een groot aantal huizen, vooral aan de steeg, zijn gesloopt en de middeleeuwse structuur verloren ging. Op een oude foto vormen de panden op nr. 2-6 de laatste die aan deze zijde van de steeg nog overeind staan. Ook het achterhuis van NZ Kolk 11 was vanwege het NZ Kolk-project gesloopt en zou elders worden herbouwd, maar dat is niet doorgegaan. De restauratie van de panden door Stadsherstel ging wel door. Misschien dat er ooit nog eens een ondergronds Kasteel van Amstel-museum wordt gerealiseerd, met toegang vanuit de panden van Stadsherstel.

• Jan Baart. 'De heren van Aemstel terug in Amsterdam'. Ons Amsterdam 46 (1994): p. 114-118
  • Jan Baart. 'Eén hoektoren ontdekt van het kasteel van Aemstel'. Ons Amsterdam 46 (1994): p. 161-163
  • Peter-Paul de Baar. 'Twijfels over Kasteel van Aemstel'. Ons Amsterdam 47 (1995): p. 16-17

Adressen: Dirk van Hasseltssteeg 2 A B D E;Dirk van Hasseltssteeg 4
Adressen: Dirk van Hasseltssteeg 2 C F
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: In de kern 17e- of 18e eeuws huis met latere puntgevel. In de kern 17e- of 18e eeuws huis met latere puntgevel.

Dirk van Hasseltssteeg 2-6 met een deel van het NZ Kolk-winkelcentrum op de voorgrond
Achtergevels van Dirk van Hasseltssteeg 2-6 met toegang naar opgraving Kasteel van Amstel
Onder deze panden bevindt zich een deel van het vermeende Kasteel van Amstel bestaande uit gele kloostermoppen
Fundering dwars door de resten van het vermeende Kasteel van Amstel
Opgraving van de stenen versterking, 1ste fase, in 1999
Opgraving van de stenen versterking 2de fase, onder Dirk van Hasseltssteeg 2-6, 2002
Diverse funderingen bij elkaar: 13de-eeuwse fundering, slietenfundering, 17de-eeuwse fundering, 20de-eeuwse stalen buispalen
Kaart van de opgraving van het Kasteel van Amstel: NZK5 (1994), NZK7 (1999), NZK9 (2002), en NZK10 (2006)
Vernieuwen van het bovengedeelte van de voorgevels van nr. 2-4. Bouwtekening arch. D. van Oort Hzn, 1897
Nieuwendijk 154-156. Opgravingen op het terrein van de bioscoop Cinema Royal in 1979
Sloopwerkzaamheden in de Dirk van Hasseltssteeg