Geldersekade 39

Adres: Geldersekade 39
Postcode: 1011EJ
Geveltype: Fantasiegevel
Bouwjaar: 17de eeuw, 1892
Architect: J.J.P. Thuring (1892)

(14 afbeeldingen)

In de kern 17de-eeuws, verbouwd in 1892, geveltop met houten fronton en balustrade gereconstrueerd. Winkelpui uit 1892. Achtergevel met klokgevel (vermoedelijk van de voorgevel afkomstig). Interieur: 17de-eeuwse indeling in voorhuis, binnenhaard en opkamer. Piepklein blind achterhuisje met 17de-eeuwse spiltrap.

Dit in de kern 17de-eeuwse woonhuis heeft een eigenaardige 19de-eeuwse topgevel met een houten fronton en balustrade die op een halsgevel lijkt. Curieus is dat de achtergevel van het voorhuis een 18de-eeuwse klokgeveltop heeft die afkomstig lijkt van de voorgevel. Uit archiefonderzoek bleek dat de winkelpui werd gemaakt in 1892. Zou de topgevel toen naar de achtergevel zijn verhuisd? Op oude foto's bleek dat in 1892 een merkwaardige top werd aangebracht bestaande uit een hals met daarop een driehoekig fronton van hout met aan weerszijden daarvan een balustrade, eveneens van hout. Stadsherstel, dat het pand in 2020 verwierf, besloot niet de klokgevel van de achtergevel terug te plaatsen op de voorgevel, wat vroeger misschien voor de hand had gelegen, maar de curieuze top uit 1892 te reconstrueren. Het belangrijkste argument daarvoor luidt dat deze top, ontworpen door J.J.P. Thuring, van bijzondere architectuurhistorische waarde is, maar ook omdat deze top bij de nog bestaande winkelpui hoort. Het pand is bij de restauratie dus teruggebracht in de 19de-eeuwse toestand van 1892.

Adressen: Geldersekade 39
Inschrijvingsdatum: 28-04-1970
Redengevende omschrijving: In de kern vermoedelijk 17e eeuw huis, waarvan de latere gevel zijn bekroning heeft verloren.

Geldersekade 39
Geldersekade 39