Oud adres: B27, wijk 9, klein nr. 7, kadaster G1533, verponding 2489
Postcode: 1012EZ
Architect: Jan van Logteren
Opdrachtgever: De Vicq-De Steur

(15 afbeeldingen)

Huis in 1600 al bekend, in 1736 ingrijpend verbouwd, lijst in Lodewijk XIV-stijl met twee consoles, attiek met open balustrade en gesloten middenverhoging met schubmotief en bekroond door alliantiewapen De Vicq-De Steur met kroon, jaartal in lambrequins onder lijst. Interieur: fraaie stucwerkgang met reliëfs van vier werelddelen en vier elementen en alliantiewapen boven deur naar zaal (goed voorbeeld), toegeschreven aan Jan van Logteren.

Dit huis is al in 1600 bekend, maar is in 1736 ingrijpend verbouwd. De fraaie lijstgevel in Lodewijk XIV stijl heeft een rechte kroonlijst met twee consoles, daarboven een attiek met een open balustrade en een gesloten middenverhoging met schubmotief en bekroond door het alliantiewapen De Vicq-De Steur met kroon. Onder de lijst is in lamberkijn het bouwjaar 1736 aangebracht. De statige gevel, drie ramen breed met naar boven toe lagere verdiepingen, is vrij sober maar goed geproportioneerd. De enige versieringen zijn aan de top te vinden.

In het interieur valt vooral een bijzonder fraaie stucwerk-gang op. Deze gang is een goed voorbeeld van een gang in de Lodewijk XIV-stijl. Bij een huis op een gewoon kavel (drie ramen breed) is de gang (en dus ook de ingang en de stoep) altijd aan de linker- of rechterzijde van het huis. Om het huis groter te laten lijken dan het in werkelijkheid is, worden aan de kant van de bouwmuur schijndeuren gemaakt. In Oudezijds Voorburgwal 237 zijn deze schijndeuren in stuc uitgevoerd, maar in sommige huizen (zoals Herengracht 284) zijn de schijndeuren van hout. Boven de (schijn)deuren zijn reliëfs aangebracht die de vier elementen (Aarde, Vuur, Lucht en Water) en de vier werelddelen (Europa, Azie, Afrika en Amerika) uitbeelden. Boven de deur naar de Zaal is hetzelfde alliantiewapen aangebracht als bovenop de gevel. Ook de houten trapbaluster is bijzonder fraai.

OZ Voorburgwal 237 is evenals zijn buren een standaard drie-raamsbreed huis en kan goed dienen als een voorbeeld van het gewone Amsterdamse grachtenhuis, met een ingang aan één zijde waarachter de gang loopt, langs een voor- en achterkamer, naar het achterhuis met de representatieve Zaal. Echter, het kavel van dit grachtenhuis loopt door tot aan de OZ Achterburgwal, waar een restant van een achterhuis staat dat vermoedelijk een dwarshuis is geweest (OZ Achterburgwal 206A). Vanaf de gracht daar is te zien dat de achtergevel van het voorhuis aan de Voorburgwal een tuitgevel heeft. Het achterhuis en daarmee ook de zaal is niet meer in de oorspronkelijke toestand aanwezig.

• P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Alphen aan de Rijn, 2005: p. 405-410
  • Carla Rogge. 'De gang van Oudezijds Voorburgwal 237.' Binnenstad 113 (febr. 1989)
  • H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 148, 458, 518

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 237 A B C
Inschrijvingsdatum: 13-10-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder zandstenen lijst met consoles en triglyfen waarop een rijk gebeeldhouwde attiek (1736). Versierde stoep uit de bouwtijd waarop 3 Louis XIV flesbalusters. Empire roedenverdeling en deurkalf.

OZ Voorburgwal 237 (1736): voorgevel
Lijstgevel in Lodewijk XIV met open attiek met middenverhoging met gekroond alliantiewapen gemaakt door Jan van Logteren. Gedateerd.
OZ Voorburgwal 237. Lijst met attiek met open balustrade en gesloten middenverhoging.
Gang met marmer en stucwerk