Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Heiligeweg 37

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Heiligeweg 37
Oud adres: D217, wijk 27, klein nr. 31, kadaster F3243, verponding 4047
Postcode: 1012XN
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Amsterdamse School
Bouwjaar: 1ste helft 19de eeuw, 1915±
Architect: G.F. la Croix (1915)
Opdrachtgever: Firma Langemeijer

(6 afbeeldingen)

19de-eeuws winkel-woonhuis met een winkelpui in Amsterdamse School-stijl uit ca. 1915. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 10328
Functie: Winkel
Architect: Jacot, A. (alleen winkelpui)
Jaartal: 19d
Bouwstijl: Art Nouveau

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 1484
Adres: Heiligeweg 37
Adressen: Heiligeweg 37
Inschrijvingsdatum: 13-05-1970
Redengevende omschrijving: Inleiding. Pand uit de eerste helft van de 19e eeuw. In 1907 in opdracht van Langemeijer en Stocker naar ontwerp van Bruijns en Hageman verbouwd tot winkel met magazijn. Ca. 1915 werd in opdracht van de firma Langemeijer naar een ontwerp van de architecht A. Jacot in samenwerking met bouwkundig/aannemer J. Verheus, de winkelpui verbouwd. Omschrijving PAND uit de eerste helft van de 19e eeuw met WINKELPUI uit ca. 1915. Het pand bestaat uit twee bouwlagen onder en kap. Het pand is drie traveeen breed; de winkelpui neemt de gehel breedte van de begane grong in beslag. De pui, in de stijl van de AMsterdamse School, kent een symmetrische opzet met een diep portiek in het midden met de toegandsdeur. Vloer met kleine rode vierkante tegels. Aan weerszijden hiervan gebogen winkelruiten boven hardstenen plint. Ruiten uitgevoerd met een kalf waarboven bovenlichten met een verticale geleding. Boven de latei, met recente bak voor rolluik, een vensterpartij als bovenlicht, bestaande uit vijf paren, onder een hoek geplaatste ruiten met glas-in-lood vulling. De ruiten eindigen in een puntvorm en zijn gevat in gedecoreerd houtwerk, en houten posten met ornament aan weerszijden. Hierboven een breed houten fries met sierlijsten en decoratief gebruik van loden beslag. Het houtwerk is van mahoniehout. Boven de winkelpui het metselwerk van het oorspronkelijke pand met daarin drie vensters met schuiframen. Gootlijst met consoles. Waardering. Het pand is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden. De pui vertegenwoordigt een versterking van deze waarden als karakteristieke, in stijl van de Amsterdamse school uitgevoerd ontwerp en als zodanig gaaf bewaard. Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (XIX A).

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Heiligeweg 37 (© Walther Schoonenberg)
Heiligeweg 37
Heiligeweg 37 (© Walther Schoonenberg)
Heiligeweg 37
Winkelpui (© Walther Schoonenberg)
Winkelpui
Winkelpui (© Walther Schoonenberg)
Winkelpui
Detail van de winkelpui (© Walther Schoonenberg)
Detail van de winkelpui
Heiligeweg 37
Heiligeweg 37

Laatste wijziging: februari 2013

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]