Oud adres: I509, wijk 3, klein nr. 159, kadaster G687, verponding 625
Postcode: 1012GE
Bouwjaar: 18de eeuw, 1969
Eigendom: Diogenes 1964

(7 afbeeldingen)

Woonhuis, waarvan in 1968 nog slechts een onderstuk was overgebleven, werd herbouwd naar ontwerp van architect Pieter Pals met een topgevel afkomstig van Prinsengracht 245, een klokgevel in Lodewijk XV-stijl uit het 3de kwart 18de eeuw.

In de jaren zestig was er van dit grachtenhuis nog slechts een bouwval over. Jarenlang was dit één van de honderden verlaten bouwvallen in Amsterdam, omringd door eveneens vervallen onderstukken. De bovenste twee verdiepingen en de kap waren gesloopt. Op een oude foto is een smal, hoog pand te zien met een verminkte top: een rechte lijst met een timpaantje daarop. Bij de restauratie door de Stichting Diogenes van Geurt Brinkgreve is er niet voor gekozen de lijstgevel te herstellen, maar de gevel in 18de-eeuwse trant te herbouwen naar ontwerp van architect Pieter Pals. De gebeeldhouwde klokgeveltop in Lodewijk XV-stijl uit het 3de kwart 18de eeuw kwam van de werf en behoorde oorspronkelijk tot Prinsengracht 245. Oorspronkelijk metselwerk is er nog in de kelder; verder werd het huis volledig vernieuwd. Vanwege de smalle muurdammen was het om constructieve redenen nodig om het pand door een betonskelet te verstevigen. Het niet handhaven van de aardige 19de-eeuwse raampartij werd ingegeven door de gewenste nieuwe indeling in vijf woningen, maar was ook nodig omdat de ingangspartij in een staat werd teruggebracht die past bij de rest van de gevel. De herbouw van dit pand werd gevierd als een overwinning op het gemeentelijk binnenstadsbeleid.

Maar niet iedereen was enthousiast. In Wonen-TA/BK bekritiseerde Van Rooijen deze restauratie fel. Volgens hem waren "aardige rudimenten volledig ingeruild voor nieuwbouw-gouden eeuw". Het getuigde van "gebrek aan creativiteit als men alleen maar in staat is om een kunsthistorisch schema neer te zetten door een 18de-eeuwse vormentaal te herkauwen". Het motief van Geurt Brinkgreve was echter de wederopbouw van de zwaar gehavende binnenstad op een moment waarop de gemeente de binnenstad wilde vervangen door iets totaal anders.

• A. van Rooijen. 'De ouwe jongens van monumentenzorg.' Wonen-TA/BK 21 (1973): p. 12-15
  • Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 65, 78
  • H.J. Zantkuijl, Geurt Brinkgreve e.a. Tien jaar Diogenes. Amsterdam: Stichting Diogenes (1970): p. 48-49

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 66 A B C D E
Redengevende omschrijving: Huis, vanwege de van elders komende oude gevelbekroning.