Oud adres: M336, wijk 2, klein nr. 144, kadaster G4566, verponding 366
Postcode: 1012GD
Bouwjaar: ±1850Â

(16 afbeeldingen)

Hoekhuis met de Suikerbakkerssteeg met een twee ramen brede sobere 19de-eeuwse lijstgevel met daarachter een 17de-eeuws voorhuis en een nog ouder apart bewoond achterhuis. Het achterhuis heeft een houtskelet met gotisch peerkraalmotief en werd in 2006 herbouwd.

Tot de restauratie was hier het Antony-theater gevestigd. De sobere 19de-eeuwse lijstgevel doet niet vermoeden dat daarachter een dubbele verrassing schuil gaat. Achter de gevel bevindt zich een 17de-eeuws voorhuis en daarachter een nog ouder achterhuis met ingang aan de Suikerbakkerssteeg. In de middeleeuwse stadskern zijn de binnenterreinen van de gevelbebouwing in de loop van de eeuwen geheel vol gebouwd. Dit apart bewoonde achterhuis was mogelijk een suikerbakkerij. Het heeft een houtskelet met gotisch peerkraalmotief en moest door Stadsherstel in 2006 geheel worden herbouwd. Zowel voor- als achterhuis waren in een zeer slechte bouwkundige staat. Door jarenlange lekkage, houtworm en zwam was eigenlijk al het hout uit het achterhuis verpulverd. Het hele huis werd bij elkaar gehouden door de nieuwe aangebrachte kruizen. Stadsherstel heeft zoveel mogelijk van het oude materiaal gebruikt en aangevuld met nieuw hout in de oorspronkelijke maten en detailleringen. Dankzij een restauratie, die alleen een organisatie als Stadsherstel kan doen, is het pand behouden gebleven. Ooit was hier bierbrouwerij De Prael gevestigd en dat is het nu weer!

Achter het pand bevindt zich nog een gebouwtje (tegenwoordig OZ Voorburgwal 28). Dit hoorde oorspronkelijk bij een winkel op Warmoesstraat 35. Het is gebouwd in 1882 tot verkooplokaal, veilinghuis en kunstzaal door boekhandelaar H.G. Blom. Op de begane grond werd een zaal ingericht met op de verdieping een rondlopende galerij. Later werd boven de verkoopzaal een vloer gelegd ten behoeve van bewoning. Het gebouwtje werd in 2005 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst en in 2007 door Stadsherstel gerestaureerd.

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 28
Inschrijvingsdatum: 26-04-2005
Redengevende omschrijving: In de historische stadskern zijn de binnenterreinen van de gevelbebouwing in de loop van de eeuwen geheel vol gebouwd, voor voornamelijk industri_le activiteiten. Op het binnen terrein achter de Oudezijds Voorburgwal 30 bevindt zich een pand met een 19de-eeuws uiterlijk, maar waarvan de bouwgeschiedenis een paar eeuwen verder terug kan gaan. Al in de 17de eeuw was er mogelijk op deze plek een suikerbakkerij gevestigd. In 1882 kreeg het gebouwtje zijn huidige vorm toen de boek handelaar H.G. Blom het liet verbouwen tot verkooplokaal, veilinghuis en kunstzaal, behorende bij zijn winkel aan de Warmoesstraat 35. Op de begane grond werd een zaal ingericht met op de verdieping een rondlopende galerij. Later werd boven de verkoopzaal een vloer gelegd ten behoeve van bewoning. Nadat het in 2005 op de gemeentelijke monumentenlijst is geplaatst, werd in 2007 in opdracht van Stadsherstel Amsterdam N.V. begonnen met de restauratie van het pand.
Adressen: Oudezijds Voorburgwal 30 A B C D
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst, (XIX).