Vijzelgracht 1

Adres: Vijzelgracht 1
Oud adres: AA57, wijk 58, klein nr. 1, kadaster I2620, verponding 4714
Postcode: 1017HM
Architect: Gerard Prins (1971)
Opdrachtgever: Hendryck Claesz Bos

(12 afbeeldingen)

Klokgevel met gebogen topfronton, en voluten, had een laat-17de-eeuwse zijgevel aan Prinsengracht met houten trap en gevelsteen Int Root Scaep (geplaatst in 1971 van elders, nl. St.Nicolaasstraat 2-4), 19de-eeuwse winkelpui, gesloopt eind jaren '60 en daarna herbouwd.

Deze hoek had er heel anders uitgezien wanneer de NV Stadsherstel de in de jaren zestig gesloopte panden op de hoek van de Vijzelgracht en de Prinsengracht niet had herbouwd. Er waren plannen voor het oprichten van een modern kantoorgebouw ter plaatse van Vijzelgracht 1-3-5 en Prinsengracht 646-648. Het herbouwplan van architect G. Prins van de oorspronkelijke panden werd in 1971 uitgevoerd. Bij het herbouwplan had men de foto's van de laatst bekende toestand als uitgangspunt genomen, maar de geveltop van het hoekpand was van elders. De gevelsteen Int Root Scaep, hier geplaatst in 1971, is afkomstig van elders, nl. St.Nicolaasstraat 2-4.

Gebruikte literatuur:

• I.H. v.E. 'De restauratie van de hoek Vijzelgracht (1-3) en Prinsengracht (646-648)'. Maandblad Amstelodamum 58 (1971): p. 138-141
  • Martin Pruijs. 'Een eindeloos verlangen naar het oude.' In: Vincent van Rossem (red.). Amsterdam maakt Geschiedenis. Amsterdam, 2004: p. 79-103
  • Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 65, 79

Adressen: Vijzelgracht 1
Inschrijvingsdatum: 07-06-1978
Redengevende omschrijving: Hoekpand uit de 17e eeuw met klokgevel, voorzien van hoekvoluten en bekronend gebogen fronton. Houten onderpui tweede helft 19e eeuw. Het pand is bij de restauratie in de oude vorm herbouwd.

Vijzelgracht 1
Trap en deur aan zijgevel