Eerste Tuindwarsstraat 19

Adres: Eerste Tuindwarsstraat 19
Oud adres: OO35, wijk 47, klein nr. 12, kadaster D4077, verponding 4113
Postcode: 1015RT
Bouwjaar: 1647?, 18de eeuw
Eigendom: Diogenes 1960

(7 afbeeldingen)

17de-eeuws huisje met vroeg-18de-eeuwse klokgevel, hoge houten onderpui, gevelsteen, 1e restauratie van Diogenes.

Eerste restauratie van de Stichting Diogenes. Monumentenzorg zocht een koper voor dit pandje. Prijs fl. 4000,-. Als het niet gekocht zou worden door een liefhebber zou het gesloopt worden. Een telefoontje van Monumentenzorg naar Arti et Amicitae leidde tot de oprichting van de Stichting Diogenes, de eerste restaurerende instelling opgericht door monumentenredder Geurt Brinkgreve. Het huis was niet verzakt en ook de gevel was in orde. Wel moesten de kap en trappen en de balkenlagen vernieuwd/hersteld worden. In een voormalige winkelpui werd een roedenverdeling aangebracht. Na deze eerste pilot zouden er vele van dergelijke restauraties volgen.

In 2003 kon de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen het kleine gevelsteentje met een bakker voor zijn oven restaureren. Bij het verwijderen van de oude verflagen op het reliëf en op de onderrand kwamen er, tot zijn grote verrassing resten van een tekst en het jaartal 1647 tevoorschijn. Het bleek dat ooit, over de hele breedte van de onderrand een gleuf was gehakt voor het aanbrengen van een loodslab. De aangetroffen fragmenten van letters en cijfers gaven genoeg houvast om het inschrift ANNO 1647 te herkennen en te reconstrueren.

Gebruikte literatuur:

• Geurt Brinkgreve. 'De Stichting Diogenes. Monumentenzorg en huisvesting voor kunstenaars'. Ons Amsterdam 14 (1962): p. 294-298
  • H.J. Zantkuijl, Geurt Brinkgreve e.a. Tien jaar Diogenes. Amsterdam: Stichting Diogenes (1970): p. 20-21

Adressen: Eerste Tuindwarsstraat 19 1,H
Redengevende omschrijving: 17e eeuwse gevel, eindigend in 18e eeuwse kloktop. Gevelsteen (XVII).