Plantage Middenlaan 36
Adres: Plantage Middenlaan 36
Oud adres: (Plantage Muiderstraat) V136, wijk 15, klein nr. 13, kadaster H3595, verponding 6505
Postcode: 1018DG
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Trapgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1892
Architect: G. van Arkel / W.Wilkens
(5 afbeeldingen)
In neo-renaissance opgetrokken woonhuis met een asymmetrische gevel met een dubbele trapgevel voorzien van speklagen en hoekpilasters en smeedijzeren bekroning en rechts een ingangspartij met stoep en erker, boven de vensters op de beletage rondbogen met driepasvulling. Interieur: Goed bewaard gebleven en bijzonder. Plafondschildering.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 10390
Functie: Woonhuis
Architect: Arkel, G. van en W. Wilkens
Jaartal: 1892
Bouwstijl: Eclecticisme
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 4112
Adres: Plantage Middenlaan 36
Adressen: Plantage Middenlaan 36
Inschrijvingsdatum: 29-10-1981
Redengevende omschrijving: Onderkelderd drie verdiepingen hoog pand onder dwarsgeplaatst zadeldak, ontworpen door G. van Arkel en W.Wikens in 1892 (jaartalankers en inscriptie in voorgevel) in een aan neo-renaissance herinnerende bouwtrant. Voorgevel is voorzien van speklagen, natuurstenen sokkel. Rechts ingangspartij met stoep en driezijdige erker met driezijdige koepel afgedekt door een tentluifel met rondboog boven de ingang op consoles; links boven de vensters op de bel-etage rondbogen met driepasvulling, topgevel met trappen, hoekpilasters en speklagen, smeedijzeren bekroning. Inwendig vestibule met marmeren trap, vloer en lambrizering, stucwerk, links en rechts wandbeschildering op doek met voorstelling van schip in het midden, geflankeerd door uitbeelding- in Jugendstiltrant - van de 4 jaargetijden en plafondschilderingen met florale motieven en vogels. In kamers op bel-etage en verdieping daarboven plafondschilderingen met voorstelling van putti en florale motieven, stucwerk in op het classicisme geinspireerde vormen. Trappehal met lichtkoepel in glas-in-lood.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: januari 2017