Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Rozengracht 78

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Rozengracht 78
Oud adres: DD452, wijk 41, klein nr. 39, kadaster E473, verponding 2328
Postcode: 1016NE
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XVI
Bouwjaar: 4de kwart 18de eeuw

(2 afbeeldingen)

Hoog laat-18de-eeuws winkel-woonhuis onder een rechte lijst met trigliefen en twee consoles met festoenen, waarboven schilddakje. Houten onderpui uit dezelfde tijd. Ramen van boven naar beneden gemoderniseerd: bovenste verdieping heeft originele roedenverdeling. Pand staat scheef (is verzakt en helt naar links).

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5087
Adres: Rozengracht 78
Adressen: Rozengracht 78 1,2,H
Inschrijvingsdatum: 23-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met triglyfen en consoles, waarboven schilddakje, (XVIIId).

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Rozengracht 78 (© Walther Schoonenberg)
Rozengracht 78
Rozengracht 78 (© Walther Schoonenberg)
Rozengracht 78

Laatste wijziging: december 2020

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]