Oud adres: KK58, wijk 29, klein nr. 428, kadaster F236, verponding 4901
Postcode: 1016AG
Bouwjaar: 17de eeuw, 18de eeuw, 2de helft 19de eeuw

(5 afbeeldingen)

17de-eeuws huisje met 18de-eeuwse voorgevel en 19de-eeuwse sobere lijstbekroning met dakkapel. Houten onderpui uit ca. 1880-1900.

Het grachtenhuis is een typisch voorbeeld hoe de huizen zich ontwikkelen na de oorspronkelijke bouw in de 17de eeuw. Elke eeuw daarna heeft zijn sporen achtergelaten. Het huis is in de kern 17de eeuw. Dat is te zien aan de hoge houten onderpui. In de 18de eeuw werd de gevel vernieuwd. Dat is te zien aan het metselwerk. In de 19de eeuw werd zowel de topgevel als de onderpui gewijzigd. Dat is te zien aan de kroonlijst en de dakkapel; daarvan was er vermoedelijk een klokgevel. De houten onderpui heeft versieringen die typisch 19de-eeuws zijn. De meeste grachtenpanden hebben een dergelijke ontwikkeling doorgemaakt.

Het is ook aan de indeling te zien dat het een heel standaard Amsterdams grachtenhuis is, want het heeft een smal diep kavel waarop achtereenvolgens een voorhuis, binnenplaats met overloop en achterhuis zijn gebouwd. Het achterhuis had zoals gebruikelijk een dwarskap, maar het is opgehoogd en heeft nu een plat dak. Het achterhuis is blind aan de achterzijde omdat de huizen tussen het Singel en de Herengracht geen tuinen hebben, maar tegen elkaar zijn gebouwd (het betreft hier de Eerste Uitleg van 1585). Op de voorgevel van het achterhuis, dus aan de binnenplaats, zat oorspronkelijk een dakkapel met een 18de-eeuwse raamomlijsting met kuif in Rococo-stijl. Delen daarvan zijn teruggevonden in de snijding tussen dit pand en het buurpand. Aan de hand van deze delen is de raamomlijsting door een houtsnijder gereconstrueerd bij de restauratie van het pand in 2001. Een prachtig detail dat vanaf de straat niet te zien is; alleen de bewoners genieten ervan.

Adressen: Singel 346 A B
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Huis (in de kern XVII) met gevel (XVIII) onder rechte lijst met dakkapel (XIXB).

Historische reclame op het natuurstenen basement.
18de-eeuwse raamomlijsting in Rococo-stijl op de gevel van het achterhuis