Oud adres: F350, wijk 25, klein nr. 91, kadaster F1470, verponding 3408
Postcode: 1012WH

(5 afbeeldingen)

18de-eeuwse lijstgevel met trigliefenlijst en daarop een gesloten attiek. Deuromlijsting in Lodewijk XVI-stijl (circa 1790). Afgebrand in 1963 (op voorgevel na). Interieur: Gewelfde gang begin-18de-eeuw.

In dit 18de-eeuwse grachtenhuis was jarenlang seksclub Yab Yum gevestigd. De geschiedenis van het pand gaat echter veel verder terug. Het pand behoorde van ouds aan de familie Spiegel. In een actie uit 1564 wordt Laurens Pietersz 'in de Spiegel' genoemd, naast het huis dat aan de zuidkant van de Kruissteeg, later Schoorsteenvegerssteeg, lag. Dit bezit kwam toe aan zijn zoon Pieter Laurensz Spiegel, die getrouwd was met Griete Pietersdr, en vererfde na hun beider dood in 1630 op hun oudste zoon, Pieter Laurensz Spiegel de Jonge. Enkele panden waren toen in bezit van de familie, op nr. 295 de Hertspiegel en op nr. 297 Spiegelenburg. Het is duidelijk dat de huisnaam de Hertspiegel is ontleend naar aan het gelijknamige boek van broer Hendrik Laurensz Spiegel, dat in 1614 voor de eerste maal verscheen. Het waren huurpanden. Het lijkt erop dat de Oude Spiegelstraat aan de overzijde van de Spiegel-huizen die in 1585 werd gerooid, is genoemd naar de Spiegels.

Gebruikte literatuur:

• I.H. v. E(eeghen). 'Branden bij vorst in januari 1963 en 1684'. Maandblad Amstelodamum 50 (1963): p. 49-53

Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met triglyfen en consoles (XVIIIa), met gesneden deuromlijsting (XVIIId). Inwendig gewelfde gang (XVIIIa). Uitgebrand januari 1963.

Singel 295.
Trigliefenlijst met gesloten attiek.