Nieuwezijds Voorburgwal 381-383
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 381-383
Postcode: 1012RM
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Trapgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1885
Architect: A.C. Bleijs
(9 afbeeldingen)
Twee woon/winkelpanden gelijktijdig gebouwd, allebei met een trapgevel, de linkergevel asymmetrisch uit het midden geplaatst, de rechtergevel met grote trappen met klauwstukken. Het linkerpand heeft een onderpui met twee neogotische kerkvensters en een fraai toegangspoortje met daarboven een gevel met een erker en gevelankers, het rechterpand een winkelpui met daarboven een groot beeld in een nis, ontlastingsbogen met beeldhouwwerk en in de top het Amsterdamse stadswapen met keizerskroon.
Deze door architect Adriaan C. Bleijs (1842-1912) ontworpen woon/winkelhuizen werden verhuurd door het Begijnhof en hebben zeer rijk versierde gevels in de laat-19de-eeuwse neorenaissance, die in de tijd van Bleijs de 'Oudhollandse renaissancestijl' werd genoemd. De gevelankers vormen de letters B, H en K, als verwijzing naar de Begijnhofkerk (staan niet op de ontwerptekening). Het beeld in de nis stelt keizer Maximiliaan voor die immers op bezoek is geweest in de Heilige Stede, waarvan de functie is overgenomen door de Begijnhofkerk. Overigens had Bleijs een plan gemaakt voor de algehele vernieuwing van de NZ Voorburgwal na de demping van de gracht. Slechts een paar panden zijn gerealiseerd (NZ Voorburgwal 361-365, 371, 373 en 381-383). De bestaande pretentieloze achtergevels werden vervangen door gevarieerde gevels met veel ornamentiek en waren dus rijker dan ze ooit bedoeld waren. Het doel daarvan was als het ware te compenseren voor het verdwijnen van het stadsschoon door de demping van de gracht. Daarbij was het de expliciete bedoeling de suggestie te wekken dat de gebouwen ouder waren dan ze werkelijk waren, vandaar de term 'Oudhollands'. In de binnenstad, maar ook daarbuiten, treffen we daar veel voorbeelden van aan. Men restaureerde zoals men bouwde en vice versa.
Gebruikte literatuur:
- A.C. Bleijs. 'Herbouwing van het Begijnhof te Amsterdam'. De Bouwmeester 2 (1886)
- Coert Peter Krabbe. 'Monumenten: architectonische overblijfselen', in: Erfgoed. De geschiedenis van een begrip, Frans Grijzenhout (red.). Amsterdam, 2007: p. 151-174
MIP-nummer: 10338
Functie: Winkel met bovenwoning
Jaartal: 1885
Bouwstijl: Neorenaissance XIXB
MIP-nummer: 10320
Functie: Schuilkerk/bovenwoning
Architect: Bleys, A.C.
Jaartal: 1885
Bouwstijl: Vermenging neogotiek en neorenaissance
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5957
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 381-383
Adressen: Nieuwezijds Voorburgwal 381 A B
Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: In 1885 door A.C.Bleys opgetrokken pand met asymmetrische trapgevel in z.g. Oudhollandse neorenaissancestijl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5958
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 381-383
Adressen: Nieuwezijds Voorburgwal 383 1,H
Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: In 1885 door A.C.Bleys gebouwd huis met trapgevel in z.g. Oudhollandse neorenaissancestijl.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: december 2021