Nieuwezijds Voorburgwal 381-383

Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 381-383
Postcode: 1012RM
Architect: A.C. Bleijs

(9 afbeeldingen)

Twee woon/winkelpanden gelijktijdig gebouwd, allebei met een trapgevel, de linkergevel asymmetrisch uit het midden geplaatst, de rechtergevel met grote trappen met klauwstukken. Het linkerpand heeft een onderpui met twee neogotische kerkvensters en een fraai toegangspoortje met daarboven een gevel met een erker en gevelankers, het rechterpand een winkelpui met daarboven een groot beeld in een nis, ontlastingsbogen met beeldhouwwerk en in de top het Amsterdamse stadswapen met keizerskroon.

Deze door architect Adriaan C. Bleijs (1842-1912) ontworpen woon/winkelhuizen werden verhuurd door het Begijnhof en hebben zeer rijk versierde gevels in de laat-19de-eeuwse neorenaissance, die in de tijd van Bleijs de 'Oudhollandse renaissancestijl' werd genoemd. De gevelankers vormen de letters B, H en K, als verwijzing naar de Begijnhofkerk (staan niet op de ontwerptekening). Het beeld in de nis stelt keizer Maximiliaan voor die immers op bezoek is geweest in de Heilige Stede, waarvan de functie is overgenomen door de Begijnhofkerk. Overigens had Bleijs een plan gemaakt voor de algehele vernieuwing van de NZ Voorburgwal na de demping van de gracht. Slechts een paar panden zijn gerealiseerd (NZ Voorburgwal 361-365, 371, 373 en 381-383). De bestaande pretentieloze achtergevels werden vervangen door gevarieerde gevels met veel ornamentiek en waren dus rijker dan ze ooit bedoeld waren. Het doel daarvan was als het ware te compenseren voor het verdwijnen van het stadsschoon door de demping van de gracht. Daarbij was het de expliciete bedoeling de suggestie te wekken dat de gebouwen ouder waren dan ze werkelijk waren, vandaar de term 'Oudhollands'. In de binnenstad, maar ook daarbuiten, treffen we daar veel voorbeelden van aan. Men restaureerde zoals men bouwde en vice versa.

• A.C. Bleijs. 'Herbouwing van het Begijnhof te Amsterdam'. De Bouwmeester 2 (1886)
  • Coert Peter Krabbe. 'Monumenten: architectonische overblijfselen', in: Erfgoed. De geschiedenis van een begrip, Frans Grijzenhout (red.). Amsterdam, 2007: p. 151-174

Functie: Winkel met bovenwoning
Functie: Schuilkerk/bovenwoning
Architect: Bleys, A.C.
Bouwstijl: Vermenging neogotiek en neorenaissance

Adressen: Nieuwezijds Voorburgwal 381 A B
Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: In 1885 door A.C.Bleys opgetrokken pand met asymmetrische trapgevel in z.g. Oudhollandse neorenaissancestijl.
Adressen: Nieuwezijds Voorburgwal 383 1,H
Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: In 1885 door A.C.Bleys gebouwd huis met trapgevel in z.g. Oudhollandse neorenaissancestijl.

NZ Voorburgwal 381-383
NZ Voorburgwal 383
Trapgeveltoppen in neo-renaissance
Trapgeveltop in neo-renaissance
NZ Voorburgwal 381. Toegangspoortje
NZ Voorburgwal 383. Winkelpui
NZ Voorburgwal 383. Beeld in de gevel van keizer Maximiliaan met tekst Imp. Max.
NZ Voorburgwal 381-383. Ontwerptekening van A.C. Bleys (1885)
Plan van A.C. Bleijs voor de vernieuwing van de achtergevels van het Begijnhof aan het gedempte NZ Voorburgwal (niet gerealiseeerd)