Oud adres: F377, wijk 24, klein nr. 106, kadaster F1488, verponding 3052
Postcode: 1012WG
Bouwjaar: 17de eeuw

(7 afbeeldingen)

Vroeg-17de-eeuwse renaissance-gevel met dwarsdak, oorspronkelijk trapgevel thans lijstgevel, sluitstenen met maskers. Deuromlijsting in Lodewijk XVI-stijl uit ca. 1790. Bij de restauratie werd de pleisterlaag verwijderd waardoor het 17de-eeuwse metselwerk weer in het zicht kwam.

Gebruikte literatuur:

• A. de Vries. 'Bescherming en restauraties. Hoe wordt er met de Amsterdamse binnenstad omgesprongen?' Ons Amsterdam 33 (1981): p. 211-216

Adressen: Singel 265 A B
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis onder dwars dak (XVIIa), met XIX gepleisterde gevel, versierd met kleine blokjes, onder triglyfenlijst (XVIIId); gesneden Louis XVI deuromlijsting.

Restant van een renaissancegevel met 18de-eeuwse toevoegingen in Lodewijk XVI
Ontlastingsbogen met kleine blokjes