Vijzelgracht 19

Adres: Vijzelgracht 19
Noorderstraat 1-3
Oud adres: AA66, wijk 58, klein nr. 10, kadaster I2687, verponding 4723
Postcode: 1017HM

(3 afbeeldingen)

In de kern 17de-eeuws hoekhuis, maar met latere gevels. Hoge stoep aan de zijgevel ter ontsluiting van de woningen aan de achterzijde.

Aan Herengracht 496 hoek Vijzelstraat was vanaf 1684 de apotheek van Hermanus Angelkot gevestigd. Het pand werd begin 20ste eeuw gesloopt vanwege de verbreding van de Vijzelstraat. De apotheek, inmiddels Schaeffer & Van Tijen geheten, verhuisde na de sloop van het pand naar Vijzelstraat 88, om in 1926 opnieuw te verhuizen naar Keizersgracht 600. In 1989 fuseerde de apotheek met de apotheek in Vijzelgracht 19. Bijzonder is dat de oude apothekerskast, een notenhouten kast met 64 laadjes, steeds meeverhuisde.

Het 17de-eeuwse hoekhuis had slechts één verdieping en een kap en werd eind 19de eeuw al ingrijpend verbouwd, waarbij een nieuwe winkelpui werd gemaakt. Het pand kreeg zijn huidige aanzien met drie verdiepingen in de jaren '70 van de 20ste eeuw, waarbij de bouwhoogte gelijk werd aan het linker-buurpand.

Gebruikte literatuur:

• Els van Wageningen. 'Exit Schaeffer & Van Tijen. Een 305-jarige apotheek verliest haar zelfstandigheid'. Ons Amsterdam 41 (1989): p. 250-252

Adressen: Noorderstraat 1 ;Noorderstraat 3 ;Vijzelgracht 19
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: In de ken uit plm 1670 daterend hoekpand met latere gevels en dak uit de 2e helft van de 19e eeuw.

Vijzelgracht 19
Vijzelgracht 19