Kloveniersburgwal 47

Adres: Kloveniersburgwal 47
Onkelboerensteeg 2
Oud adres: C216, wijk 13, klein nr. 49, kadaster G3035, verponding 3731
Postcode: 1011JX
Architect: Jan Kuyt (1920)
Opdrachtgever: Dirck Honckelboer (1605), Maria van der Muelen, weduwe van Jan Huydecoper (1770), Disconto en Effectenbank (1920)

(7 afbeeldingen)

In de kern 17de-eeuws hoekhuis onder twee kappen, oorspronkelijk met twee trapgevels, tegenwoordig met een vierraamsgevel onder rechte trigliefenlijst eind 18de eeuw, onderpui vroeg-20ste-eeuws; veel oudere bouwsporen in de Onkelboerensteeg. Interieur: Kap uit de bouwtijd, maar ook de 20ste-eeuwse verbouwing is inwendig aanwezig.

De Onkelboerensteeg is genoemd naar Dirck Honckelboer die ca. 1605 een groot pand aan de Kloveniersburgwal bouwde. Het achtergelegen pakhuis aan de Onkelboerensteeg 2 is in 1884 verbouwd door architect Bleijs. Rond 1920 is het pand door architect Jan Kuijt (1884-1944) in opdracht van Disconto en Effectenbank ingrijpend verbouwd en voorzien van een imposante natuurstenen pui. Het complex is buitengewoon interessant. Zo zijn in de zijgevel aan de Onkelboerensteeg bouwsporen van het 17de-eeuwse huis zichtbaar zoals metselwerk, ontlastingsbogen en restanten van een kruiskozijn.

Het pand was tot 2021 eigendom van de gemeente Amsterdam, maar het werd toen verkocht aan Stadsherstel, in het kader van het afstoten van onroerend goed door de gemeente. Bij dit afstoten gaat het soms om bijzondere monumenten, waarvoor de gemeente een nieuwe eigenaar zoekt met de POM-status (Professionele Organisaties voor Monumentenbehoud). De gemeente ziet in Stadsherstel de juiste partij om de zorg over te nemen voor dit erfgoed.

• Gerrit Vermeer. 'Bouwsporen in de Onkelboerensteeg'. Binnenstad 223/224 (oktober 2007) [Link]

Adressen: Kloveniersburgwal 47
Inschrijvingsdatum: 18-04-1990
Redengevende omschrijving: HUIS (XVIIa) met vierraamsgevel onder rechte lijst met triglyfen (XVIIId).

Restant van een 17de-eeuwse kruiskozijn
17de-eeuwse gevel met ontlastingsbogen
Lelieanker
17de-eeuwse kap aan de rechterzijde
Op de kaart van Van Berckenrode uit 1625 is de zuidzijde van de Onkelboerensteeg goed te zien. De Kloveniersburgwal is rechts.