Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Valckenierstraat 23-33

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Valckenierstraat 23-33
Oud adres: 23: (Lijnbaansgracht) W164, wijk 15, klein nr. 15, kadaster H4268, verponding 6153
31: (Lijnbaansgracht) W161, wijk 15, klein nr. 16, kadaster H4266, verponding 6153
Postcode: 1018XD
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1854-1855
Architect: J.H. Leliman
Opdrachtgever: Vereeniging Salerno

(2 afbeeldingen)

Blok arbeiderswoningen in 1854-1856 ontworpen door J.H. Leliman voor de filantropische woningbouwvereniging Salerno. Bestond uit 32 tweekamer- en 16 éénkamerwoningen, elk met sanitaire voorzieningen. Achter het pand lagen 8 bleekveldjes. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 12891
Functie: Woningen
Architect: Leliman, J.H.
Jaartal: 1854
Bouwstijl: Neoclassicisme XIXB

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518320
Adres: Valckenierstraat 23-33
Adressen: Valckenierstraat 23 A B C D E F G H;Valckenierstraat 25 A B C D E F G H;Valckenierstraat 31 A B C D E F G H;Valckenierstraat 33 A B C D E F G H
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Blok arbeiders woningen in 1854-1856 ontworpen door J.H. Leliman voor de 'Vereeniging Salerno'. Omschrijving. Woonblok op rechthoekig grondplan onderdeel van het complex "Salerno". Het blok bestaat uit verschillende huizen met bij elkaar 16 tweekamer- en 16 éénkamerwoningen. De woningen zijn via trappenhuizen bereikbaar. Het gebouw is in rode baksteen opgetrokken en bestaat uit vier bouwlagen en een kleine kapverdieping onder een schilddak met pannen. Zes vensterassen breed. Sprongen en verdiepingen in het metselwerk. Overgang naar de verdiepingen geschiedt door banden en lijsten van gelige specie, die naar de derde verdieping in een op en neer gaand patroon. Rechte, overstekende gootlijst. De twee ingangstraveeën hebben een dakkapel als afsluiting. Schuiframen met roedenverdeling. Vensters van het trappenhuis liggen in een spaarveld. De lisenen aan weerskanten schragen de dakkapel. De hoeklisenen en de tot de tweede verdieping oplopende middenliseen verdelen het blok. De lisenen zijn voorzien van muurankers. De tot de gootlijst doorlopende vooruitspringende partijen hebben een spitsvormige beëindiging en herbergden de privaten. Een cordonlijst scheidt de parterre van de drie verdiepingen. De kleine vensters op de hoeken behoren tot de slaapkamers van de tweekamerwoningen. De deuren zijn voorzien van een fronton. De buitenste vensterassen worden verticaal gescheiden door een liseen. Waardering. Woonblok van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische- en typologische waarden en als onderdeel van het complex van twee woonblokken aan de Valckenierstraat.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518319
Adres: Valckenierstraat 27
Adressen: Valckenierstraat 27 A B C D E F G H;Valckenierstraat 29 A B C D E F G H
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Blok arbeiderswoningen in 1854-1856 ontworpen door J.H. leliman in opdracht van de Vereeniging Salerno. Omschrijving. Parallel aan de straat gelegen woonblok, onderdeel van het complex "Salerno". Het blok is ontworpen op rechthoekig grondplan bestaande uit twee huizen, iedere verdieping met twee tweekamerwoningen. De woningen op de begane grond zijn alleen via het achterterrein bereikbaar; de andere via het trappenhuis aan de voorzijde van het blok. Het gebouw is in rode baksteen opgetrokken en bestaat uit vier bouwlagen en een kleine kapverdieping onder een schilddak met pannen. Zes vensterassen breed. Sprongen en verdiepingen in het metselwerk. Overgang naar de verdiepingen geschiedt door banden en lijsten van gelige specie, die naar de derde verdieping in een op en neer gaand patroon. Rechte, overstekende gootlijst. De twee ingangstraveeën hebben een dakkapel als afsluiting. Schuiframen met roedenverdeling. Vensters van het trappenhuis liggen in een spaarveld. De lisenen aan weerskanten schragen de dakkapel. De hoeklisenen en de tot de tweede verdieping oplopende middenliseen verdelen het blok duidelijk in twee huizen. De lisenen zijn voorzien van muurankers. De achtergevel eveneens voorzien van spaarvelden waarin kleine vensters. Aan weerszijden van dit voorgebouw is een twee meter brede doorgang naar het achterterrein met het blok rug aan rug woningen. Waardering. Woonblok van algemeen belang vanwege architectuur, cultuurhistorische en typologische waarden en als onderdeel van het complex van twee woonblokken aan de Valckenierstraat.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Valckenierstraat 23-33
Valckenierstraat 23-33
Architect J.H. Leliman (1828-1910), foto Jacob Olie, 1898
Architect J.H. Leliman (1828-1910), foto Jacob Olie, 1898

Laatste wijziging: augustus 2024

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]