Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Prinseneiland 24

Atelierwoningen

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Huisnaam: Atelierwoningen
Adres: Prinseneiland 24
Postcode: 1013LR
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1898
Architect: C.J. Maks

(2 afbeeldingen)

Atelierwoning in een sober-eclectische stijl bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak met alleen een geprofileerde gootlijst, twee houten ingangsportalen, voordeuren tussen pilasters en een driehoekig fronton, vensters getoogd en voorzien van T-ramen. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

In de zuidwestelijke hoek van het Prinseneiland, enkele meters achter de rooilijn, staat een atelierwoning, in 1898 opgetrokken voor twee kunstenaars in een sobere eclectische stijl door C.J. Maks. Tot 1914 woonden hier C.J. Maks jr. en G.H. Breitner. In 1921 werd de gevel gewijzigd door het vergroten van twee vensters. De twee afzonderlijke atelierruimten bevinden zich aan de achterzijde en zijn beide voorzien van grote lichtopeningen. Tussen de twee ateliers bevindt zich inwendig nog een aparte kleedruimte voor het model. De atelierwoning is op de rijksmonumentenlijst geplaatst vanwege de "grote typologische waarde als eerste als zodanig gebouwde atelierwoning van Amsterdam en hoogstwaarschijnlijk ook van Nederland", waarbij ook meespeelde dat Breitner hier tot 1914 zijn werkruimte heeft gehad.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518380
Adres: Prinseneiland 24
Adressen: Prinseneiland 24 A B 1,2
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In de knik van de zuidwestelijke hoek van het Prinseneiland opgetrokken dubbele ATELIERWONING, voorzien van twee afzonderlijke atelierruimten en bestemd voor twee kunstenaars, in 1898 ontworpen in een sobere eclectische stijl door C.J. Maks en oorspronkelijk bewoond door C.J. Maks jr. en G.H. Breitner (tot 1914). In 1921 zijn twee kozijnen in de voorgevel vergroot door C.J. Rijnierse in opdracht van C.J. Maks. Omschrijving. Op een onregelmatige plattegrond in rode baksteen opgetrokken dubbele atelierwoning, aan de zij- en achterkanten voorzien van een cementlaag. Het pand ligt enkele meters achter de rooilijn. Het bestaat uit twee bouwlagen onder een plat dak met alleen aan de voorzijde een geprofileerde gootlijst. Aan de voorzijde bevinden zich twee houten ingangsportalen die als een korte buitengang tot in de rooilijn zijn uitgebouwd. De voordeuren aldaar zijn gezet tussen pilasters en een driehoekig fronton. De vensteropeningen aan de voorzijde zijn getoogd en voorzien van T-ramen. Aan de rechterzijde in de bovenverdieping bevinden zich enkele blinde vensters. De twee afzonderlijke atelierruimten bevinden zich aan de achterzijde en in de knik van het pand en zijn beide voorzien van grote lichtopeningen. Tussen de twee ateliers bevindt zich inwendig nog een aparte kleedruimte voor het model. Een enkel ateliervenster is nog voorzien van een luik met een persienne. Waardering. Dubbele atelierwoning in eclectische trant van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van grote typologische waarde als eerste als zodanig gebouwde atelierwoning van Amsterdam en hoogstwaarschijnlijk ook van Nederland. Een toegevoegde waarde vormt de vermelding dat G.H. Breitner hier tot 1914 zijn werkruimte heeft gehad.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Prinseneiland 24 (© Walther Schoonenberg)
Prinseneiland 24
Prinseneiland 24A en B. Foto gemaakt door Bureau Monumentenzorg t.g.v. de monumentenplaatsing.
Prinseneiland 24A en B. Foto gemaakt door Bureau Monumentenzorg t.g.v. de monumentenplaatsing.

Laatste wijziging: december 2017

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]