Utrechtsestraat 91

Adres: Utrechtsestraat 91
Kerkstraat 383
Postcode: 1017VK
Architect: A.L. van Gendt

(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Functie: Woonhuis
Jaartal: 19c
Functie: Woonhuis
Jaartal: 19c

Adressen: Kerkstraat 383 A B C;Utrechtsestraat 91
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1879-1880 tot stand gekomen gebouw met WINKEL en BOVENWONINGEN. Gebouwd in opdracht van A.J. Levert van de firma Haages en Levert. De eerdere bebouwing werd gesloopt. De opdracht tot het ontwerp werd verleend aan 'De Ing. Architect A.L. van Gendt'. Ontworpen en gebouwd in de stijl van het eclecticisme. Op de begane grond bevond zich aan weerszijden van een portaal een winkel. Aan de rechterzijde was het pand dieper en bood op de begane grond ruimte aan een paardenstal en een koetshuis. Op de verdiepingen bevonden zich de woningen met kamers en keukens. Op de eerste verdieping verder nog een hooibergplaats. Omschrijving. Op een L-vormig grondplan ontworpen gebouw. Aan de gevels laten zich vier bouwlagen onderscheiden: begane grond en dri verdiepingen. Het geheel wordt afgesloten door een samengesteld dak gedekt met shingles in Maasdekking. De ribben van de schuinopgaande schilden, alsmede de nokranden bij de overgang naar het afgeknotte deel worden geaccentueerd door wit lijstwerk. Op het dakschild aan de zijde van de Kerkstraat bevinden zich in het midden twee witte dakkapellen. Deze hebben een ongeleed rond tuimelvenster. Eveneens ronde afsluiting van de dakkapel. Aan de rechterzijde van de gevel een dakkapel met venster met draairaam, pilasters, houten klauwstukken en een uitkragende kroonlijst waarboven een hijsbalk. De gevels zijn witgepleisterd. Op het niveau van de begane grond zijn delen donker geschilderd. Ook de geprofileerde cordonlijst is donker geschilderd. De lange gevel ligt aan de zijde van de Kerkstraat. Aan de zijde van de Utrechtsestraat bevindt zich een zeer smalle gevelwand. De overgang tussen beide gevels is afgeschuind en hoger opgetrokken. De gevels zijn zowel horizontaal als verticaal geleed. Op het niveau van de begane grond toont de lange gevel aan de rechterzijde een afzonderlijk opgevatte pui. Aan weerszijden hierin een smalle houten toegangsdeur met geprofileerde panelen en lijstwerk. Donkere plint met geprofileerde drempel. Donkere gebiljoende en opliggende wandpanelen. Centraal de bredere toegangsdeur. Aan weerszijden hiervan een ranke pilaster met vaasvorm op het basement, nodus, een zich verjongende schacht, en kapiteel. Venster aan beide zijden van de deur. Geheel van deze benedenpui horizontaal geleed middels een uitkragende geprofileerde lijst. Boven de vensters en centrale deur een halfrond bovenlicht. in de 'zwikken' een kleine ronde opening. Centraal opgehangen lantaarn. Onder de cordonlijst gekoppelde en rijk gedecoreerde consolestukken. Boven een dergelijk consolestuk bevindt zich op de cordonlijst een cartouche op rolwerk en volute-ornament. Het overige deel van de begane grond toont boven de plint vensters met lichten, een toegangsdeur, de genoemde wandpanelen en de horizontale geleding en uitkragende geprofileerde lijst. Genoemde consolestukken onder de cordonlijst; verder de genoemde cartouches. In het afgeschuinde deel een toegangsdeur. Aan weerszijden van het bovenlicht een console met sokkel. De gepleisterde gevel wordt verticaal geleed door samengestelde lisenen van een kolossale orde. Op het niveau van de eerste en tweede verdieping bestaan deze lisenen uit een imitatie van gestapelde blokken natuursteen met diamantkop. Tussen de verdiepingen afgewisseld door een geprofileerde lijst met afgeplatte cassette. Op het niveau van de derde verdieping bestaat de liseen uit een meer afgeplatte stapeling. Aan de voorzijde een opgelegd paneel. Eenvoudige liseenbeeindiging met schuine verloop. Aan weerszijden van het verzelfstandigde deel aan de rechterzijde van de gevel aan de Kerkstraat zijn de lisenen gekoppeld. Vensters op het niveau van de eerste verdieping zijn eenvoudig van uitvoering en hebben dubbele draairamen. In het verzelfstandigde deel zijn de vensters gekoppeld. Venster links van het midden van de lange gevelwand aan de zijde van de Kerkstraat heeft een gedichte onderzijde en heeft bovendien een extra draaivenster. Aan weerszijden van het venster op het afgeschuinde deel tussen de gevels aan de Kerkstraat en de Utrechtestraat bevinden zich de geornamenteerde consolestukken van de hoekerker. Bodemplaat met convexe band met incrustratie, lijstwerk en fries met florale en geometrische decoratie. Hierboven de benedendorpel van een venster met dubbel draairaam; boven het kalf een halfrond geleed bovenlicht. Aan weerszijden een pilaster met kapiteel als drager van de om het bovenlicht lopende lijst. Hierboven een smalle en geheel doorlopende lijst. Hierboven steeds stukken van een decoratieve tandlijst. Ook de vensters op het niveau van de tweede verdieping hebben aan beide gevelwanden een dergelijke verschijningsvorm. De vensters op het niveau van de derde verdieping - inclusief erker - hebben een verticaal geleed schuifraam met eveneens verticaal geleed bovenlicht. Hoeken van de erker zijn gebiljoend. Uitkragende geprofileerde gootlijst rustend op de bovenstukken van de gevellisenen. De omlopende gootlijst van de hoekerker rust op eenvoudige consoles. Boven de gootlijst van de erker een opbouw in de vorm van een dakkapel met venster met dubbel draairaam. Consoles dragen een open fronton met tandlijst. Achter deze 'kapel' een afgeknotte 'toit en pavillon'. Waardering. Winkel met bovenwoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Bijzondere betekenis van het object wegens de situering. Belang van het object vanwege de architectonische gaafheid.

Utrechtsestraat 91
Utrechtsestraat 91